Schabowe na 24 sposoby - przepisy na pyszne i nieoczywiste kotlety ze schabu
Schabowy - ulubiony kotlet Polaków, wbrew pozorom, nie jedno ma imię. Kotlety z delikatnego i kruchego schabu wieprzowego można przygotować na wiele sposobów: saute lub w panierce, panierowany w bułce, w panko albo... w marchewce, z kością lub bez kości, smażony lub pieczony, marynowany lub w sosie. Każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy wybrać jeden z poniższych przepisów, a potem kolejny, i kolejny:).
Spis treści
Schabowy z piekarnika
Kotlety schabowe tradycyjnie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Jednak równie dobre, a może nawet lepsze wychodzą upieczone w piekarniku. Zawierają tez znacznie mniej tłuszczu, jeśli nie skąpiemy ich w maślanym sosie. Warto wypróbować tę opcję przygotowywania schabowych i przekonać się samemu, która wersja jest najlepsza.
Łatwe schabowe z brązowym cukrem z piekarnika, patelni lub grilla
Schabowe z kością z piekarnika: przepis na soczyste kotlety
Wyśmienite kotlety schabowe pieczone w pieczarkach i śmietanie
Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce
Schabowy po kowalsku: przepis na efektowny obiad
Schabowe zapiekane pod marchewkową pierzynką
Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika
Kotlety schabowe, marynowane w orientalnych przyprawach
Schabowe po węgiersku - przepis kuchni węgierskiej
Dietetyczny kotlet schabowy [dieta strukturalna]
Kotlety schabowe z grzankami i pomidorami
Schabowe z patelni
Schabowe smażone na patelni to najpopularniejsza wersja przygotowywania kotletów ze schabu. Warto pamiętać, że tłuszcz do smażenia schabowych musi być bardzo mocno rozgrzany. Dzięki temu kotlety szybko się usmażą, będą chrupiące i nie nasiąkną nadmiernie tłuszczem. Dlatego najlepszym tłuszczem do ich smażenia jest smalec wieprzowy. Całkiem nieźle sprawdza się też olej ryżowy, ze względu na porównywalną ze smalcem temperaturę dymienia i neutralny smak i zapach.
Schabowe nadziewane kiszoną kapustą
Kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler: moczone w mleku i cebuli
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste
Schabowe w cieście - tradycyjny przepis ze starej książki
Schabowy po japońsku: kotlet tonkatsu dla każdego
Ziołowe kotlety schabowe: przepis na schab z szałwią
Schab na dziko: przepis na marynowane kotlety schabowe
Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków
Efektowne kotlety schabowe nadziewane jarmużem
Schabowe duszone
Schabowe duszone są delikatne, miękkie i przede wszystkim niezmiernie soczyste. uduszone w aromatycznym sosie nabierają też wyjątkowego charakteru.
Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schabowe
Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą
Kotlety schabowe duszone w sosie barbecue
Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym