Naturalne barwniki do pisanek - jak przygotować je w domu?

2019-04-05 11:35

Chcesz zrobić z dzieckiem pisanki? Podpowiadamy, jakich produktów z kuchni powinno się użyć, aby uzyskać różne kolory skorupek! Naturalne barwniki do pisanek mają tę szczególna zaletę, że są w pełni jadalne i w przeciwieństwie do chemicznych substancji, nie ma ryzyka, że fabrykanty przenikną do jajka. Sprawdź, jak zrobić naturalne barwniki.

Jak zrobić i z czego NATURALNE BARWNIKI DO PISANEK?
Autor: thinkstockphotos.com Jeśli ugotujesz jajko z sokiem z buraka albo kawałkami tego warzywa, pisanka będzie miała różowy kolor.

Spis treści

  1. Naturalne barwniki
  2. Naturalne barwniki - jak uzyskać poszczególne kolory

Naturalne barwienie jajek na pisanki:

  1. Jak kolorować jajka naturalnymi  barwnikami
  2. Jak uzyskać brązowy kolor skorupki
  3. Jak uzyskać złoty kolor skorupki
  4. Jak uzyskać pomarańczowy kolor skorupki
  5. Jak uzyskać różowy kolor skorupki
  6. Jak uzyskać niebieski kolor skorupki
  7. Jak uzyskać żółty kolor skorupki
  8. Jak uzyskać zielony kolor skorupki

Naturalne barwniki

Jajko należy zanurzyć w gorącej wodzie z wybranym składnikiem (i małą ilością octu, aby kolor był lepiej utrwalony) i zagotować. Pamiętaj, im dłużej jaja będą w wodzie, tym kolor skorupek będzie mocniejszy! Na koniec możesz delikatnie posmarować jaja odrobiną oleju - będą ładnie błyszczały!

Naturalne barwniki - jak uzyskać poszczególne kolory

Brązowy - gotowanie jajek w wodzie z łupinami cebuli (na 1 jajko potrzebne są łupiny z ok. 2 cebuli)

Złotobrązowy - gotowanie jajek w łupinach orzecha włoskiego.

Pomarańczowy - gotowanie jajek w soku z marchwi lub dyni. 

Różowy - gotowanie jajek w soku z buraka.

Niebieski - gotowanie jajek z owocami tarniny, borówki amerykańskiej albo z liśćmi z czerwonej kapusty.

Żółty -  gotowanie jajek w wodzie z kurkumą.

Zielony - gotowanie jajek w wywarze szpinaku.