Kalendarz przygotowań świątecznych: jak przygotować się do Wigilii i Świąt? [WIDEO]

Kalendarz przygotowań świątecznych: jak przygotować się do Wigilii i Świąt? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Niektóre prace kuchenne należy zaplanować wcześniej

Według magnackiej tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 13 potraw. Przy czym potrawy rybne liczyły się za jedną... Szlachecki stół staropolski uginał się pod ciężarem 12 potraw. Na stole mieszczańskim było ich 7. Stół chłopski zadowalał się nieparzystą liczbą dań obrzędowych. Bez względu na to, której tradycji hołdujecie, szykujecie Wigilię na bogato lub całkiem skromnie, zawsze warto się dobrze zorganizować, aby z wyczerpania kuchenną pracą nie usnąć przy stole. Jak przygotować Święta i się nie zmęczyć? To proste, zaplanujcie pracę według naszego kalendarza świątecznego. Zaoszczędzicie czas i energię, by w dobrej formie zasiąść do stołu, ciesząc się obecnością rodziny i przyjaciół. 

Piernikowa choinka wyczaruje świąteczną atomosferę

 

Na 4-6 tygodni przed Świętami

Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić 

Na 3 tygodnie przed Świętami

  • Nastawiamy kwas buraczany na świąteczny barszcz 
    Zobaczprzepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego

  • Robimy pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka do barszczu i je zamrażamy. Pierogi i uszka można zamrozić przed lub po ugotowaniu. Surowe, trzeba wstępnie zamrozić ułożone płasko na tacy w sporej  odległości od siebie, następnie przełożyć do większego woreczka lub pojemnika i zamrozić. Jeśli chcemy zamrozić ugotowane pierogi, to należy gotować je w wodzie z dodatkiem oleju, a przed zamrożeniem polać ponownie olejem i delikatnie wymieszać, tak aby każdy pieróg był w tłuszczu. Przed Wigilią wystarczy je rozmrozić, zagotować lub podsmażyć. 

  • Sprawdź koniecznie: Jak zamrozić pierogi na święta? Sprawdzone triki

  • Zobacz takżeprzepis na pierogi z kapustą i grzybami

  • Gotujemy bigos, po przestudzeniu zamrażamy go. Bigos jest smaczniejszy po przemrożeniu. W Święta wystarczy go rozmrozić i zagotować. 
    Zobaczprzepis na babciny bigos świąteczny

  • Dusimy kapustę z grzybami, po wystygnięciu zamrażamy ją. 
    Zobaczprzepis na kapustę z grzybami

  •  

Kruche gwiazdki oprószone cukrem pudrem niczym śniegiem...

 

Na 2 tygodnie przed Świętami - 8 grudnia

  • Jeszcze zdążymy zrobić pierniki w nowoczesnej odsłonie 
    Zobaczjak zrobić pierniki z lukrem na Boże Narodzenie

  • Pieczemy pierniczki, kruche ciasteczka. Kruche ciasteczka są nie tylko smaczne jako deser, ale mogą być też, tak jak pierniczki, ozdobą choinki, żyrandola nad stołem lub nad wyspą kuchenną. Ostatnio pojawiły się także foremki do kruchych ciasteczek, dzięki którym można zrobić z dwóch płaskich elementów ciastko 3D. Kruche ciasteczka warto przechowywać w ozdobnym słoju lub puszce ze szczelnym zamknięciem - powinny trafić do opakowania po ostudzeniu. Dzięki temu będą chrupiące i wonne pozostawione na stole mogą stać się mniej kruche, i stracić aromat świeżego wypieku. 
    Zobaczprzepis na kruche ciasteczka 
    Zobaczprzepis na kruche pierniczki

  • Szykujemy domowe czekoladki, które podamy do świątecznej kawy lub zapakowane w ozdobne pudełka podarujemy. To jest właśnie czas na przygotowanie słodkich upominków. 
    Zobaczprzepis na domowe trufle piernikowe

Masę makową do strucli można przygotować wcześniej i zamrozić

 

Na tydzień przed Świętami – 15 grudnia

  • Szykujemy masę makową i ją zamrażamy 
    Zobaczprzepis na masę makową

  • Pieczemy makowiec drożdżowy. Gotowy makowiec po upieczeniu i ostudzeniu zamrażamy, wyjęty w wigilijny poranek z zamrażarki niczym nie będzie się różnił od wypieku przygotowanego tego samego dnia. Po rozmrożeniu makowiec lukrujemy. 
    Zobaczprzepis na bożonarodzeniowy makowiec

  • Pieczemy piernik kawowy i przekładamy go powidłami, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. W dzień Wigilii polewamy piernik polewą czekoladową 
    Zobaczprzepis na świąteczny piernik kawowy

  • Pieczemy keks, po upieczeniu i wystudzeniu zawijamy go w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Najlepszy jest po 7 dniach dojrzewania.
    Zobaczprzepis na świąteczny keks

Na 2 doby przed Świętami można przygotować śledzie

Na 2 dni przed Wigilią – 22 grudnia

Dzień przed pora zamarynować schab nadziewany suszonymi śliwkami

 

Na 1 dzień przed Wigilią – 23 grudnia

W Wigilię – 24 grudnia

Jeśli postępowaliście zgodnie z kalendarzem, to resztę wigilijnego jadłospisu znajdziecie w lodówce i spiżarce. 

Wszystkie przepisy na Święta znajdziecie w dziale BOŻE NARODZENIE.

Powodzenia!

Ocena: 4,6