Karp wigilijny - smażony, pieczony, gotowany, marynowany. 14 najlepszych przepisów na karpia
Zazwyczaj na wigilijnym stole pojawia się karp smażony, niekiedy także w galarecie. Tymczasem sposobów na jego przygotowanie jest naprawdę wiele. Tę smaczną rybę można dusić, gotować, piec i marynować. Do karpia pasują też różne dodatki i różne sosy. Polecamy sprawdzone przepisy na wigilijnego karpia.
Spis treści
Zanim zaczniemy przygotowywać karpiowe pyszności rybę trzeba kupić, niekiedy sprawić (choć coraz częściej wybieramy filety), czasem wyfiletować lub ponacinać. Jak wybrać najlepszego, najsmaczniejszego i najświeższego karpia i jak go przygotować do gotowania lub pieczenia? Podpowiadamy!
Jaki karp najlepszy do smażenia?
Jak sprawdzić świeżość karpia? Dowiedz się, jak wybrać karpia na Wigilię!
Jak pozbawić karpia ości? Jak samodzielnie zrobić filety z karpia?
Karp nacinany: nacinanie karpia do smażenia
Karp smażony
Najczęściej karpia po prostu smażymy, wcześniej panierując w mące. Karp saute, z chrupiąca skórką smakuje znakomicie, jeśli jednak chcecie nieco urozmaicić jego smak można podać go z sosem jogurtowym lub przygotować specjalną, chrzanową panierkę.
Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię?
Karp smażony z sosem jogurtowym
Wigilijny karp w chrzanowej panierce
Karp w sosie
Karp znakomicie smakuje również ugotowany lub upieczony z różnymi dodatkami. Jego neutralne w smaku mięso świetnie komponuje się z grzybami, warzywami oraz owocami.
Karp z papryką w sosie pomidorowym
Karp w sosie pomarańczowym z migdałami
Karp na zimno
Jeśli zamiast lub oprócz karpia smażonego lubicie go także w wersji na zimno, także macie wiele możliwości. Można szalec z dodatkami, smakiem galarety lub zamarynować karpia wraz z warzywami.
Karp po żydowsku w galarecie - łatwy przepis
Karp w galarecie [przepis]: jak zrobić karpia w galarecie?
Gotowany karp w miodowej galaretce
Gwiazdorski sposób na karpia
Gwiazdy kulinarne mają swoje tajne przepisy i składniki, ale niekiedy uchylają rąbka tajemnicy i zdradzają receptury pysznych dań. Warto skorzystać z ich przepisów na doskonałego karpia.
Karp na Wigilię - przepis według Ewy Wachowicz
Faszerowany karp po żydowsku - przepis à la Magda Gessler