Przepis na Wigilię: karp zapiekany z pieczarkami

Karp zapiekany z pieczarkami
Autor: Shutterstock Karp pieczony z pieczarkami to proste i eleganckie danie.
łatwy
80 min
4

Karp króluje na wigilijnych stołach: smażony, w galarecie, po żydowsku. My dorzucamy rewelacyjny przepis na karpia z pieczarkami. Proste i smaczne wigilijne danie, przy którego przygotowywaniu nie spędzisz całego dnia. Spróbuj, jak smakuje wigilijny karp zapiekany z grzybami według sprawdzonej receptury. Oto sposób przygotowania. 

 

Sprawdź także:

Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?

Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie 

Karp smażony w sosie jogurtowym

Karp po polsku - tradycyjny przepis na karpia na szaro

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia dokładnie oczyścić, umyć, podzielić na dzwonka. Przyprawić, polać sokiem z cytryny i odstawić na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
  • W tym czasie umyć, oczyścić i pokroić w plasterki pieczarki. Podsmażyć je wraz z pokrojoną drobno cebulą.
  • W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem położyć dzwonka karpia, przykryć je pieczarkami z cebulą i zapiekać ok. 40 min.