Dietetyczny karp wigilijny [sprawdzony przepis]
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tradycyjne potrawy wigilijne wcale nie muszą być tłuste i wysokokaloryczne! Poznaj specjalny, sprawdzony przepis na dietetycznego karpia wigilijnego.
Czytaj także Przepis na wigilijnego karpia w sosie pietruszkowym
Sprawdź również >>> Karp smażony - tradycyjny polski przepis
SKŁADNIKI
- 2 kilogramy filetu z karpia
- puszka pomidorów
- 1 większa cebula
- kilkanaście średniej wielkości pieczarek, umytych i pokrojonych
- 1 cytryna
- 3 liście laurowe
- 5 ząbków czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z karpia umyj, usuń większe ości, podziel rybę na porcje. Posyp filet umiarkowanie solą i pieprzem, po czym odstaw na pół godziny.
- Zmieszaj rozdrobnione pomidory w sosie z puszki z rozgniecionym w zgniatarce czosnkiem, pokrojoną drobno cebulą i pieczarkami, dodaj liście laurowe.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a rybę zawiń szczelnie w folię aluminiową do pieczenia i polej ją przygotowanym wcześniej sosem.
- Piecz potrawę w piekarniku przez około pół godziny. Możesz opcjonalnie podać do niej małe ziemniaki pieczone w mundurkach.