Dietetyczny karp wigilijny [sprawdzony przepis]

Zofia Dąbrowska
dietetyczny-karp-wigilijny-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: Archiwum
łatwy
45 min
4

Tradycyjne potrawy wigilijne wcale nie muszą być tłuste i wysokokaloryczne! Poznaj specjalny, sprawdzony przepis na dietetycznego karpia wigilijnego.

Czytaj także Przepis na wigilijnego karpia w sosie pietruszkowym

Sprawdź również >>> Karp smażony - tradycyjny polski przepis

SKŁADNIKI

  • 2 kilogramy filetu z karpia
  • puszka pomidorów
  • 1 większa cebula
  • kilkanaście średniej wielkości pieczarek, umytych i pokrojonych
  • 1 cytryna
  • 3 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z karpia umyj, usuń większe ości, podziel rybę na porcje. Posyp filet umiarkowanie solą i pieprzem, po czym odstaw na pół godziny.
  • Zmieszaj rozdrobnione pomidory w sosie z puszki z rozgniecionym w zgniatarce czosnkiem, pokrojoną drobno cebulą i pieczarkami, dodaj liście laurowe.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a rybę zawiń szczelnie w folię aluminiową do pieczenia i polej ją przygotowanym wcześniej sosem.
  • Piecz potrawę w piekarniku przez około pół godziny. Możesz opcjonalnie podać do niej małe ziemniaki pieczone w mundurkach.
Zofia Dąbrowska

Jestem dziennikarzem w dziale Wydarzeń Super Expressu, zajmuje się głównie tematyką zagraniczną i ciekawostkami popularnonaukowymi.