Karp z papryką w sosie pomidorowym
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Karp z papryką w sosie pomidorowym to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnie smażonym karpiem wigilijnym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia
- 3 zielone papryki
- 3 czerwone papryki
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- mielona papryka
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę poczyścić, pokroić w dzwonka i natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Odstawić.
- Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy i szklankę wody. Dokładnie wymieszać, przyprawić mieloną papryką i zagotować.
- Do sosu włożyć rybę i pokrojoną w paski paprykę. Gotować 30 min. pod przykryciem.