Karp z papryką w sosie pomidorowym

2021-03-29
Karp z papryką w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Karp z papryką w sosie pomidorowym znakomicie smakuje podany z ryżem ugotowanym na sypko.
łatwy
60 min
4

Karp z papryką w sosie pomidorowym to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnie smażonym karpiem wigilijnym.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia
  • 3 zielone papryki
  • 3 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • mielona papryka
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę poczyścić, pokroić w dzwonka i natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Odstawić.
  • Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy i szklankę wody. Dokładnie wymieszać, przyprawić mieloną papryką i zagotować.
  • Do sosu włożyć rybę i pokrojoną w paski paprykę. Gotować 30 min. pod przykryciem.