Karp w galarecie - przepis, jak zrobić pysznego karpia w galarecie?
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Karp w galarecie to tradycyjne danie, którego nie powinno zabraknąć wigilijnym stole. Można je także przygotować bez okazji. Przygotowanie karpia w galarecie nie jest trudne, choć dość pracochłonne. Karp podany w galarecie jest bowiem bardzo delikatny w smaku, a o jego aromacie decydują przyprawy. Sprawdź, jak zrobić karpia w galarecie - podajemy dokładny przepis.
Warto jadać karpia, przynajmniej od święta - to ryba o licznych walorach odżywczych: ma mało tłuszczu i dużo łatwo przyswajalnego białka. Mięso karpia jest także dobrym źródłem składników mineralnych jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Dlatego czas poświęcony na przygotowanie karpia w galarecie nigdy nie jest stracony, bo prawdopodobnie skuszą się a niego nawet Ci, którzy smażonego czy pieczonego karpia nie lubią.
Idealnie przezroczysta galareta do karpia
Jeśli chcesz, żeby galareta, w której zatopiona jest ryba, była idealnie przezroczysta, należy sklarować wywar. W tym celu do przecedzonego i ostudzonego bulionu należy dodać 3 białka i 3 łyżki octu na 2 litry bulionu. Następnie wywar należy ponownie podgrzać i zebrać wytworzoną w czasie gotowania pianę, następnie bardzo powoli i ostrożnie ponownie przecedzić płyn - najlepiej przez sito wyłożone złożoną kilkakrotnie gazą. Tak sklarowana galaretka stanie się idealnie przejrzysta.
Przepis na karpia w galarecie
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę umyć i obrać. Cebule obrać i wbitą na widelec opiec nad ogniem.
- Warzywa zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i sól. Gotować przez ok. 1 godzinę.
- Wywar odcedzić - zachować jednak z niego marchewkę - będzie ładną dekoracją dania.
- Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka i dodać do wywaru z warzyw. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Jeśli zależy ci, aby przygotować karpia w galarecie bez dodatku żelatyny, do gotowania wywaru dodaj również głowę lub głowy karpia.
- Substancje zawarte w głowie pięknie zżelują galaretkę, dzięki czemu żelatyna będzie zbędna.
- Ugotowanego karpia wyjąć i osączyć, obrać dokładnie z ości (to najbardziej pracochłonna część przygotowań dania). Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.
- Formę keksową wyłożyć dużym kawałkiem folii. Układać na niej warstwami rybę oraz plasterki ugotowanej marchewki, dekorując każdą warstwę koperkiem.
- 2 szklanki wywaru rybno-warzywnego przecedzić, a następnie wymieszać z żelatyną i winem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Wystudzić i tężejącą masę wlać do formy. Chłodzić w lodówce. Potrawę przełożyć na półmisek i udekorować kawałkami cytryny i gałązkami koperku.