Karp marynowany z warzywami - pomysł na karpia w słoiku

Karp marynowany z warzywami
Autor: Shutterstock Karpi marynowanego można przechowywać nawet 3 tygodnie.
łatwy
50 min
4

Pomysł na smaczną rybę prosto ze słoika. Marynowany karp w delikatnej zalewie z dodatkiem białego wina i warzywami smakuje świetnie. Można go przygotować wcześniej i cieszyć się smakiem karpia w Wigilię lub wykorzystać go do sylwestrowych przekąsek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 kieliszek octu
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia oczyścić i podzielić na dzwonka, posolić.
  • Warzywa obrać i pokroić, zalać 2 litrami wody i ugotować.
  • Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać wino, ocet i przyprawy.
  • Na koniec włożyć do wywaru rybę i gotować 25 min. Ostudzić.
  • Przełożyć rybę i warzywa do wyparzonych słoików, zalać wywarem i zamknąć.
  • Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do 3 tygodni.