Karp marynowany z warzywami - pomysł na karpia w słoiku
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Pomysł na smaczną rybę prosto ze słoika. Marynowany karp w delikatnej zalewie z dodatkiem białego wina i warzywami smakuje świetnie. Można go przygotować wcześniej i cieszyć się smakiem karpia w Wigilię lub wykorzystać go do sylwestrowych przekąsek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cytryna
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 kieliszek octu
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia oczyścić i podzielić na dzwonka, posolić.
- Warzywa obrać i pokroić, zalać 2 litrami wody i ugotować.
- Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać wino, ocet i przyprawy.
- Na koniec włożyć do wywaru rybę i gotować 25 min. Ostudzić.
- Przełożyć rybę i warzywa do wyparzonych słoików, zalać wywarem i zamknąć.
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do 3 tygodni.