Karp w sosie pomarańczowym z migdałami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Karp w sosie pomarańczowym z migdałami to pyszna ryba w cytrusowym, słodkawym sosie. Świetnie smakuje na ciepło, podana na przykład z makaronem, a także na zimno w formie przystawki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia
- 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 2 cebule
- 3 pomarańcze
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 50 g płatków migdałowych
- przyprawy korzenne
- cukier i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka, posolić i odstawić na 60 min. do lodówki.
- Głowę, ogon i kręgosłup karpia zalać wodą i wraz z obraną włoszczyzną i przyprawami korzennymi ugotować wywar.
- Rybę zalać przecedzonym wywarem i gotować 20 min.
- Migdały posiekać i wymieszać z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, śmietanką i miodem, wstawić do lodówki, aby się schłodził. Rybę podawać polaną sosem.