Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej

Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cukinia - tania, niskokaloryczna i pyszna - po prostu latem trzeba jej spróbować

Cukinia w sezonie kosztuje niewiele. Jest tania i pyszna. Dlatego w pełni lata warto korzystać z obfitości natury i częściej przygotowywać dania z cukinią. Oto 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej! Próbujcie i eksperymentujcie! Zapraszamy!

  • Cukinia w sezonie letnim osiąga cenę poniżej 2 zł w sklepie. Na straganach warzywnych bywa jeszcze tańsza.

  • Cukinia uprawiana w ogrodzie jest warzywem niezwykle plennym, obficie owocuje.

  • Najlepsza jest cukinia młoda o cienkiej skórce z niewykształconymi komorami nasiennymi.

  • Jednak nawet dojrzałe okazy cukinii o gigantycznych rozmiarach można spożytkować.

  • Cukinia jest niskokaloryczna. Ma łagodny smak i doskonale komponuje się z wieloma przyprawami.

  • Najlepiej jednak łączyć cukinię z czosnkiem, oregano, bazylią i tymiankiem. Świetnie smakuje z pomidorami.

  • Z cukinię można jeść na surowo, gotować, smażyć, grillować i piec. 

Zupy z cukinii

Cukinia to doskonałe warzywo na lekkostrawne i niskokaloryczne zupy. Jeśli chcecie zadbać o swoje ciało to śmiało sięgajcie po to subtelne w smaku warzywo.  

Zupa z cukinii: przepis na wegetariańską zupę

Kremowa zupa cukiniowa podana w wydrążonej cukinii kulistej 

Pełna witamin zupa cukiniowo-szpinakowa

Minestrone – jarzynowa po włosku z cukinią

Dania główne z cukinią

Jeśli zastanawiacie się, jak wykorzystać cukinię w daniu głównym, to podpowiadamy. Możecie ją piec, nadziewać, a nawet pociętą na cienkie plastry rolować. To naprawdę wszechstronne warzywo. Prawdziwym delikatesem są kwiaty cukinii z młodą owocnią nadziewane serami. Tak właśnie, ogromne żółte kwiaty cukinii napełnia się pysznym farszem i piecze. Palce lizać! 

Faszerowana cukinia zapieczona z serem - przepis wegetariański

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym

Nadziewane kwiaty cukinii: przepis na jadalne kwiaty

 

Cukinia w roli głównej

Są jednak dania w których to cukinia gra pierwsze skrzypce. Starta cukinia jest doskonałym materiałem na wszelkiego rodzaju racuchy, placki i placuszki. 

Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę

Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta

Placki z białej fasolki i cukinii - przepis na danie wegetariańskie

Racuchy z cukinią - sprawdzony przepis

Zapiekanki z cukinią

Cukinia ze względu na swój delikatny miąższ szybko się gotuje, więc idealna jest do wszelkich zapiekanek. 

Ziemniaki zapiekane z cukinią i papryką

Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii: sycący obiad na czas kryzysu

Gyros zapiekany z cukinią i papryką

Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków

 

Przetwory z cukinią

Cukinia świetnie nadaje się na przetwory. Osobiście uwielbiam tę w słodko-kwaśnej zalewie. Moim zdaniem jest dużo lepsza od marynowanej dyni, ale o gustach trudno dyskutować. Polecam kilka sprytnych przepisów:

Cukinia pasteryzowana w słoikach: smaczny dodatek do obiadu

Cukinia z papryką w słoikach na zimę

Cukinia po  meksykańsku na zimę, do słoików

Kiszona cukinia [PRZEPIS]: jak przygotować, ile soli dodać?

 

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).