Klarowna zupa cebulowa po japońsku z grzybami i szczypiorkiem: wzmacnia odporność
Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Cukinia - tania, niskokaloryczna i pyszna - po prostu latem trzeba jej spróbować
Cukinia w sezonie kosztuje niewiele. Jest tania i pyszna. Dlatego w pełni lata warto korzystać z obfitości natury i częściej przygotowywać dania z cukinią. Oto 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej! Próbujcie i eksperymentujcie! Zapraszamy!
Cukinia w sezonie letnim osiąga cenę poniżej 2 zł w sklepie. Na straganach warzywnych bywa jeszcze tańsza.
Cukinia uprawiana w ogrodzie jest warzywem niezwykle plennym, obficie owocuje.
Najlepsza jest cukinia młoda o cienkiej skórce z niewykształconymi komorami nasiennymi.
Jednak nawet dojrzałe okazy cukinii o gigantycznych rozmiarach można spożytkować.
Cukinia jest niskokaloryczna. Ma łagodny smak i doskonale komponuje się z wieloma przyprawami.
Najlepiej jednak łączyć cukinię z czosnkiem, oregano, bazylią i tymiankiem. Świetnie smakuje z pomidorami.
Z cukinię można jeść na surowo, gotować, smażyć, grillować i piec.
Zupy z cukinii
Cukinia to doskonałe warzywo na lekkostrawne i niskokaloryczne zupy. Jeśli chcecie zadbać o swoje ciało to śmiało sięgajcie po to subtelne w smaku warzywo.
Zupa z cukinii: przepis na wegetariańską zupę
Kremowa zupa cukiniowa podana w wydrążonej cukinii kulistej
Dania główne z cukinią
Jeśli zastanawiacie się, jak wykorzystać cukinię w daniu głównym, to podpowiadamy. Możecie ją piec, nadziewać, a nawet pociętą na cienkie plastry rolować. To naprawdę wszechstronne warzywo. Prawdziwym delikatesem są kwiaty cukinii z młodą owocnią nadziewane serami. Tak właśnie, ogromne żółte kwiaty cukinii napełnia się pysznym farszem i piecze. Palce lizać!
Faszerowana cukinia zapieczona z serem - przepis wegetariański
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym
Nadziewane kwiaty cukinii: przepis na jadalne kwiaty
Cukinia w roli głównej
Są jednak dania w których to cukinia gra pierwsze skrzypce. Starta cukinia jest doskonałym materiałem na wszelkiego rodzaju racuchy, placki i placuszki.
Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę
Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta
Placki z białej fasolki i cukinii - przepis na danie wegetariańskie
Zapiekanki z cukinią
Cukinia ze względu na swój delikatny miąższ szybko się gotuje, więc idealna jest do wszelkich zapiekanek.
Ziemniaki zapiekane z cukinią i papryką
Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii: sycący obiad na czas kryzysu
Gyros zapiekany z cukinią i papryką
Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków
Przetwory z cukinią
Cukinia świetnie nadaje się na przetwory. Osobiście uwielbiam tę w słodko-kwaśnej zalewie. Moim zdaniem jest dużo lepsza od marynowanej dyni, ale o gustach trudno dyskutować. Polecam kilka sprytnych przepisów:
Cukinia pasteryzowana w słoikach: smaczny dodatek do obiadu
Cukinia z papryką w słoikach na zimę
Cukinia po meksykańsku na zimę, do słoików
Kiszona cukinia [PRZEPIS]: jak przygotować, ile soli dodać?