Kiszona cukinia [PRZEPIS]: jak przygotować, ile soli dodać?

Kiszona cukinia [PRZEPIS]: jak przygotować, ile soli dodać?
Autor: thinkstockphotos.com Podajemy łatwy przepis na kiszoną cukinię
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia jest pysznym warzywem, które ma mało kalorii i sprzyja przemianie materii. Warto ją jeść szczególnie wtedy, kiedy trwa sezon na świeże warzywa. Cukinię można również łatwo zakonserwować. Sprawdź, jak zrobić kiszoną cukinię - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 kg cukinii
  • 20 dag korzenia chrzanu
  • 1 pęczek kopru
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyj w gorącej wodzie, odkrój końcówki. Małe cukinie można kisić w całości, większe trzeba kroić na 3-4-centymetrowe kawałki.
  • Koper umyj i porozdzielaj na pojedyncze łodyżki. Chrzan umyj, obierz, pokrój na 2-centymetrowe kawałki.
  • Na dno każdego słoika włóż gałązkę kopru i 2 kawałki chrzanu, następnie poukładaj ciasno cukinie. Na wierzchu znowu ułóż koper i chrzan.
  • W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść sól. Zalej cukinie w słoikach, zakręć szczelnie.
  • Gdy cukinie się ukiszą (dwa tygodnie), pasteryzuj 15 minut w piekarniku w temperaturze 90 st. C. Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?