Kiszona cukinia [PRZEPIS]: jak przygotować, ile soli dodać?
2021-07-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia jest pysznym warzywem, które ma mało kalorii i sprzyja przemianie materii. Warto ją jeść szczególnie wtedy, kiedy trwa sezon na świeże warzywa. Cukinię można również łatwo zakonserwować. Sprawdź, jak zrobić kiszoną cukinię - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 2 kg cukinii
- 20 dag korzenia chrzanu
- 1 pęczek kopru
- 3 litry wody
- 3 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyj w gorącej wodzie, odkrój końcówki. Małe cukinie można kisić w całości, większe trzeba kroić na 3-4-centymetrowe kawałki.
- Koper umyj i porozdzielaj na pojedyncze łodyżki. Chrzan umyj, obierz, pokrój na 2-centymetrowe kawałki.
- Na dno każdego słoika włóż gałązkę kopru i 2 kawałki chrzanu, następnie poukładaj ciasno cukinie. Na wierzchu znowu ułóż koper i chrzan.
- W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść sól. Zalej cukinie w słoikach, zakręć szczelnie.
- Gdy cukinie się ukiszą (dwa tygodnie), pasteryzuj 15 minut w piekarniku w temperaturze 90 st. C. Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?