Jak zrobić nadziewane kwiaty cukinii? Przepis na wyjątkową, jadalną delicję

Jak zrobić nadziewane kwiaty cukinii? Przepis na wyjątkową, jadalną delicję
Autor: Shutterstock Smażone kwiaty cukinii warto przygotować choć raz w sezonie letnim
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Smażone nadziewane kwiaty cukinii brzmią jak ekstrawagancka fanaberia? A przecież każdy, kto zajada się gotowanym kalafiorem czy brokułową zupą, już od dawna... je kwiaty! Tyle że te cukiniowe są delikatniejsze, bardziej efektowne i z powodzeniem podbijają stoły już nie tylko w słonecznej Italii. Wystarczy je nadziać pysznym farszem, usmażyć na złoto i już – masz na talerzu letni rarytas, który zaskoczy wszystkich gości. Sprawdź, jak łatwo przygotować ten kwiatowy przysmak rodem z włoskiej trattorii.

Poznaj smażone kwiaty cukinii

Smażone kwiaty cukinii to jedno z tych dań, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem – lekkie, chrupiące, z pysznym nadzieniem i delikatnym kwiatowym aromatem. To kwintesencja letniej kuchni śródziemnomorskiej, gdzie nawet to, co rośnie tylko przez chwilę, trafia na talerz w mistrzowskim stylu. Kwiaty cukinii są jadalne w całości, a odpowiednio przygotowane – po prostu rozpływają się w ustach. To przysmak, który warto podać choć raz w sezonie – efekt "wow" gwarantowany.

Choć ich przygotowanie może wydawać się wymagające, w praktyce wcale nie jest trudne – wystarczy znać kilka trików. Przede wszystkim: wybieraj świeże, jędrne kwiaty, najlepiej zerwane rano – wtedy są najmniej zwiędnięte. Przed nadziewaniem warto delikatnie oczyścić je z pręcików (u kwiatów męskich) i usunąć ewentualne owady, ale nie płucz ich długo w wodzie – wystarczy szybkie opłukanie i osuszenie ręcznikiem papierowym. Nadzienie powinno być lekkie – świetnie sprawdza się ricotta z ziołami lub mozzarella z suszonymi pomidorami. Całość zanurzamy w cieście podobnym do naleśnikowego lub tempurze i smażymy na złoto. Gotowe!

To danie może stać się letnią przekąską, przystawką albo efektownym dodatkiem do obiadu. Kwiaty cukinii są wyjątkowe – sezonowe, nietuzinkowe i naprawdę pyszne. Jeśli tylko masz dostęp do świeżych, nie wahaj się ani chwili.
 

Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo i wypróbuj inne przepisy na jadalne kwiaty!
 
 
 

SKŁADNIKI

  • 15 kwiatów cukinii
  • ćwierć kilo sera ricotta
  • jajko
  • skórka otarta z połowy cytryny (sparzonej i dokładnie wymytej)
  • łyżka oregano
  • łyżka tymianku
  • łyżka posiekanych liści mięty
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotowujemy farsz: ser, jajko, cytrynę, zioła i przyprawy mieszamy, doprawiając przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
  • Kwiaty cukinii myjemy i delikatnie osuszamy ściereczką, a następnie ostrożnie napełniamy serową masą
  • Blachę smarujemy oliwą, układamy kwiaty, znów polewamy oliwą, w narożniku blachy układając pozostałą część główki czosnku. Główki nie dzielimy, ząbków nie obieramy, wystarczy odciąć podstawę łodygi. 
  • Nadziewane kwiaty cukinii pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut, aż się zrumienią.  Podajemy z grzankami posmarowanymi upieczonym czosnkiem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej