Nadziewane kwiaty cukinii: przepis na jadalne kwiaty

Nadziewane kwiaty cukinii: przepis na jadalne kwiaty
Autor: Shutterstock Kwiaty cukinii są jadalne, znakomicie smakują nadziewane np. serem ricotta.
łatwy
20 min
4

Smażone nadziewane kwiaty cukinii to ekstrawagancja? Ależ każdy, kto jadł gotowanego kalafiora czy zupę z brokułów, jest "kwiatożerny". Sprawdź, jak przygotować smażone kwiaty cukinii z farszem - przysmak kuchni włoskiej.

SKŁADNIKI

  • 15 kwiatów cukinii
  • ćwierć kilo sera ricotta
  • jajko
  • skórka otarta z połowy cytryny (sparzonej i dokładnie wymytej)
  • łyżka oregano
  • łyżka tymianku
  • łyżka posiekanych liści mięty
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotowujemy farsz: ser, jajko, cytrynę, zioła i przyprawy mieszamy, doprawiając przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
  • Kwiaty cukinii myjemy i delikatnie osuszamy ściereczką, a następnie ostrożnie napełniamy serową masą
  • Blachę smarujemy oliwą, układamy kwiaty, znów polewamy oliwą, w narożniku blachy układając pozostałą część główki czosnku. Główki nie dzielimy, ząbków nie obieramy, wystarczy odciąć podstawę łodygi. 
  • Nadziewane kwiaty cukinii pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut, aż się zrumienią.  Podajemy z grzankami posmarowanymi upieczonym czosnkiem.