Nadziewane kwiaty cukinii: przepis na jadalne kwiaty
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Smażone nadziewane kwiaty cukinii to ekstrawagancja? Ależ każdy, kto jadł gotowanego kalafiora czy zupę z brokułów, jest "kwiatożerny". Sprawdź, jak przygotować smażone kwiaty cukinii z farszem - przysmak kuchni włoskiej.
SKŁADNIKI
- 15 kwiatów cukinii
- ćwierć kilo sera ricotta
- jajko
- skórka otarta z połowy cytryny (sparzonej i dokładnie wymytej)
- łyżka oregano
- łyżka tymianku
- łyżka posiekanych liści mięty
- główka czosnku
- sól
- pieprz oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotowujemy farsz: ser, jajko, cytrynę, zioła i przyprawy mieszamy, doprawiając przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
- Kwiaty cukinii myjemy i delikatnie osuszamy ściereczką, a następnie ostrożnie napełniamy serową masą.
- Blachę smarujemy oliwą, układamy kwiaty, znów polewamy oliwą, w narożniku blachy układając pozostałą część główki czosnku. Główki nie dzielimy, ząbków nie obieramy, wystarczy odciąć podstawę łodygi.
- Nadziewane kwiaty cukinii pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut, aż się zrumienią. Podajemy z grzankami posmarowanymi upieczonym czosnkiem.