Ziemniaki zapiekane z cukinią i papryką
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Ziemniaki zapiekane z cukinią i papryką to rodzaj pionowego gratin, czyli warzyw pokrojonych na cienkie plasterki i zapieczonych razem. Dodatek masła czyni warzywa delikatnymi, uwalnia z nich całą potęgę smaku. Pyszne i proste danie do zrealizowania od zaraz!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry.
- Pomidory, cukinie i papryki pokroić na plasterki. Młodych cukinii o cienkiej skórce nie należy obierać.
- Masło stopić i posmarować nim naczynie do zapiekania.
- W naczyniu układać począwszy od brzegów, pionowo, naprzemiennie plastry ziemniaków, cukinii, pomidorów i papryki.
- Na koniec posmarować stopionym masłem i doprawić ziołami, solą i pieprzem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30-40 minut.
- Podawać jako samodzielne danie z sosem jogurtowym lub jako dodatek do pieczonego mięsa.