Ziemniaki zapiekane z cukinią i papryką

2020-08-30
Ziemniaki zapiekane z cukinią i papryką
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka warzyw pokrojonych na plasterki
łatwy
60 min
4

Ziemniaki zapiekane z cukinią i papryką to rodzaj pionowego gratin, czyli warzyw pokrojonych na cienkie plasterki i zapieczonych razem. Dodatek masła czyni warzywa delikatnymi, uwalnia z nich całą potęgę smaku. Pyszne i proste danie do zrealizowania od zaraz!


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

4-6 ziemniaków

4 pomidory

2 młode cukinie

2 papryki w różnych kolorach

100 g masła

suszone lub świeże zioła: oregano, cząber, natka pietruszki, szczypiorek

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry. 

Pomidory, cukinie i papryki pokroić na plasterki. Młodych cukinii o cienkiej skórce nie należy obierać. 

Masło stopić i posmarować nim naczynie do zapiekania.

W naczyniu układać począwszy od brzegów, pionowo, naprzemiennie plastry ziemniaków, cukinii, pomidorów i papryki.

Na koniec posmarować stopionym masłem i doprawić ziołami, solą i pieprzem. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30-40 minut. 

Podawać jako samodzielne danie z sosem jogurtowym lub jako dodatek do pieczonego mięsa.