Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym

Roladki z cukinii nadziewane serem w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Roladki z cukinii nadziewane serem pieczone w sosie pomidorowym
łatwy
30 min
4

Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo. Można ją połączyć z nieomal wszystkim. Świetnie smakuje z mięsem. Jeszcze lepiej z serami. Zapraszam do wypróbowania przepisu na kapitalne roladki z cukinii nadziewane trzema rodzajami sera, pieczonymi w sosie pomidorowym.

Zapiekana cukinia - mniej pracy, więcej smaku

Latem warto sięgać częściej po tanią i niskokaloryczną cukinię. Dodanie jej do bardziej treściwych składników obniży nieco wartość energetyczną. Polecam kilka sprawdzonych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl 

Zapiekany ryż z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i serem

Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką

Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków

Gyros zapiekany z cukinią i papryką

Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z ryżem: pomysł na sycący obiad

SKŁADNIKI

  • 4-6 młodych cukinii
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 100 g sera mozzarella, startego
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g liści młodego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, cukier, pieprz
  • olej do przygotowania naczynia do zapiekania
  • liście bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Można do tego użyć noża rowkowego lub obieraczki do warzyw.
  • Twaróg rozdrobnić za pomocą widelca, dodać rozmącone jajka, parmezan, liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nie za dużo soli, bo parmezan jest już wystarczająco słony. 
  • Układać na zakładkę po 4-6 plasterków cukinii. Rozsmarować na nich porcję przygotowanego nadzienia twarogowego. Posypać tartą mozzarellą i zwinąć w zgrabną roladkę.
  • Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. 
  • W rondlu wymieszać przecier i krojone pomidory, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. 
  • Pomidorowym sosem oblać roladki.
  • Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 200°C.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej