Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym
Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo. Można ją połączyć z nieomal wszystkim. Świetnie smakuje z mięsem. Jeszcze lepiej z serami. Zapraszam do wypróbowania przepisu na kapitalne roladki z cukinii nadziewane trzema rodzajami sera, pieczonymi w sosie pomidorowym.
Zapiekana cukinia - mniej pracy, więcej smaku
Latem warto sięgać częściej po tanią i niskokaloryczną cukinię. Dodanie jej do bardziej treściwych składników obniży nieco wartość energetyczną. Polecam kilka sprawdzonych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl
Zapiekany ryż z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i serem
Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką
Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków
Gyros zapiekany z cukinią i papryką
Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z ryżem: pomysł na sycący obiad
SKŁADNIKI
- 4-6 młodych cukinii
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 100 g sera mozzarella, startego
- 50 g startego parmezanu
- 50 g liści młodego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, cukier, pieprz
- olej do przygotowania naczynia do zapiekania
- liście bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Można do tego użyć noża rowkowego lub obieraczki do warzyw.
- Twaróg rozdrobnić za pomocą widelca, dodać rozmącone jajka, parmezan, liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nie za dużo soli, bo parmezan jest już wystarczająco słony.
- Układać na zakładkę po 4-6 plasterków cukinii. Rozsmarować na nich porcję przygotowanego nadzienia twarogowego. Posypać tartą mozzarellą i zwinąć w zgrabną roladkę.
- Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem.
- W rondlu wymieszać przecier i krojone pomidory, przyprawić solą, cukrem i pieprzem.
- Pomidorowym sosem oblać roladki.
- Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 200°C.