Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków

Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków
Autor: Shutterstock Zapiekankę z cukinii z mięsnym sosem pomidorowym i ziemniakami przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków smakuje wszystkim. Prosta i łatwa w przygotowaniu. Zapiekanka ma tę zaletę, że wszystko wrzucasz do piekarnika i już nie musisz sobie zawracać nią głowy. Przynajmniej przez najbliższe 40 minut. Zapiekanka z cukinii, pomidorowego sosu mięsnego w stylu bolognese i ziemniaków ma tylko jedną wadę - znika z talerzy w oka mgnieniu. Pyszności!

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cukinie
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki bazylii suszonej lub świeżej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • cukier i sól do smaku
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny: szczypiorku, natki pietruszki, liści bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plasterki, wrzucić razem z 2 ząbkami czosnku do osolonego wrzątku i podgotować. Ziemniaki powinny być prawie ugotowane, ale nie rozgotowane. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, smażyć do zeszklenia. Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając. Dodać przecier pomidorowy i pół szklanki wody oraz przyprawy. Zagotować, przyprawić cukrem i solą. 
  • Duże naczynie do zapiekania posmarować olejem. Na dnie ułożyć plastry ziemniaków, na nich sos pomidorowy, połowę startego sera, plastry cukinii i posypać pozostałym serem oraz posiekaną zieleniną.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 40 minut. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej