Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii: sycący obiad w sytuacji kryzysowej

Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii
Autor: Shutterstock Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii
łatwy
30 min
4

Zdarza się, że nawet latem potrzebujemy jedzenia na pocieszenie. Czasem kryzys wywołują braki w portfelu. Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii to właśnie taki sycący obiad dobry w każdej sytuacji kryzysowej. Polecam!

Ryżowe zapiekanki na pocieszenie

Jeśli spodobał Ci się przepis na zapiekankę z ryżu i cukinii, to może wypróbujesz również inne zapiekanki ryżowe:

Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami

Wegetariańska zapiekanka ryżowa: łatwa, sycąca, pyszna

Makloubeh warzywny: bliskowschodnia zapiekanka z ryżu i warzyw

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 duża cebula, pokrojona drobno
  • 6 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 4 szklanki (1 l) bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 średnie cukinie, starte na tarce
  • 1 1/2 szklanki startego sera
  • sól i pieprz
  • 2 pomidory, pokrojone na plastry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać surowy ryż i smażyć 1-2 minuty.
  • Następnie wlać porcjami bulion i gotować do wchłonięcia płynu.
  • Ugotowany ryż zdjąć z ognia, dodać startą cukinię, 3 łyżki masła i 1 szklankę sera, wymieszać.
  • Spróbować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
  • Ryż przełożyć do formy posmarowanej 1 łyżką masła.
  • Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i posypać serem.
  • Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20 minut w 220°C.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej