Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie
Makloubeh warzywny: bliskowschodnia zapiekanka z ryżu i warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Makloubeh to aromatyczna zapiekanka z ryżu i warzyw
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Makloubeh (czyt.: maklube) to tradycyjne danie dla kuchni bliskowschodniej. Tę pożywną zapiekankę wykłada się do góry dnem. Pyszne skojarzenie bakłażana, orzechów i ryżu oraz aromatycznych przypraw zasmakuje rodzinie i przyjaciołom. Warzywna zapiekanka w stylu krajów Lewantu świetnie sprawdzi się roli dania głównego na obiad lub kolację.
Składniki
200 ml oleju roślinnego do smażenia
1 duży bakłażan, pocięty wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm
2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na plasterki grubości 0,5 cm
1 mały kalafior, podzielony na duże "różyczki"
2 średnie marchewki, pokrojone na 0,5 cm grubości talarki
2 duże pomidory pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
200 g krótkoziarnistego ryżu typu arborio lub innego odpowiedniego do risotto or paella, wypłukanego w wodzie i odsączonego
Na bulion:
400-500 ml bulionu warzywnego lub wody
½ łyżeczki zmielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
oraz 2 łyżki migdałów uprażonych na suchej patelni
200 ml jogurtu wymieszanego z 2 łyżeczkami sezamowej pasty tahini
Przygotowanie krok po kroku:
Wlej olej do wysokiej patelni lub szerokiego rondla, jego warstwa nie powinna być grubsza niż 0,5 cm i podgrzej go na dużym ogniu. Gdy jest gorący, smaż plastry bakłażana porcjami, przez minutę z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie tak samo usmaż plastry ziemniaka, a następnie różyczki kalafiora i talarki marchewki, ale tylko przez około 30 sekund z każdej strony - te warzywa muszą nabrać koloru, ale pozostać jędrne.
Dno wysokiej patelni lub sporego rondla wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż plastry bakłażana, a następnie ułóż kolejno marchewki, ziemniaki, pomidory i kalafior. Wierzch posyp posiekanym czosnkiem i przykryj ryżem.
Zmieszaj wrzącą wodę lub bulion z przyprawami. Delikatnie wylej mieszaninę na ryż, upewniając się, że cały ryż jest przykryty płynem. Postaw garnek na kuchence i delikatnie doprowadź do wrzenia (nie należy energicznego gotować, aby nie zrujnować dekoracyjnych warstw). Po zagotowaniu, zmniejsz ciepło do absolutnego minimum, przykryj garnek i duś przez 30 minut. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw na 10-15 minut, aby ryż doszedł w swoim cieple.
Gdy ryż jest gotowy, przykryj patelnię dużym talerzem, n na którym będziesz serwować danie. Ostrożnie odwróć, tak aby talerz znajdował się teraz na dnie, a patelnia na wierzchu. Delikatnie unieś patelnię. Ostrożnie wyjmij papier pergaminowy - najlepiej, jeśli ryż zachowa kształt dna patelni, choć to nie koniec świata, jeśli się rozpadnie. Podawaj na ciepło posypany prażonymi migdałami oraz z jogurtem wymieszanym z tahini.