Racuchy z cukinią - sprawdzony przepis na szybki obiad

2022-02-24
Łucja Królikowska
Racuchy  z cukinii
Autor: Shutterstock
średni
40 min
4

Co można zrobić z cukinii na obiad? Kiedy myślimy o cukinii smażonej na patelni najczęściej są to pyszne chrupiące placuszki z ciasta drożdżowego, usmażone z obu stron na tłuszczu albo też placuszki z gęstego ciasta naleśnikowego z zapieczonymi w nim kawałkami soczystej cukinii lub kabaczka (bo to ta sama roślina, wiedzieliście?)

Racuchy najlepiej podawać gorące - są wtedy bardziej aromatyczne i chrupiące. Ale na zimno są też smaczne, zwłaszcza te słodkie z owocami. Zimne racuchy z warzywami lepiej podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku i polać odpowiednio dobranym pikantnym sosem.

Do przyrządzenia racuchów zwykle używa się mąki pszennej, ale można zastąpić ją kukurydzianą lub połączyć z ziemniaczaną. Ciasto musi być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Najlepiej smażyć je na oleju, masło w wyższej temperaturze zaczyna się palić, a więc racuchy także mogłyby być przypalone - niesmaczne i niezdrowe.

SKŁADNIKI

  • mała cukinia (około 200 g),
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki curry
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką) i lekko odcisnąć sok.
  • Połączyć cukinię z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami.
  • Dodać curry, cukier i sól.
  • Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wmieszać do ciasta.
  • Rozgrzać olej na patelni, kłaść łyżką porcje ciasta, uformować placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Podawać gorące. Można polać je płynnym miodem lub stopionym masłem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Łucja Królikowska