Racuchy z cukinią - sprawdzony przepis na szybki obiad
Co można zrobić z cukinii na obiad? Kiedy myślimy o cukinii smażonej na patelni najczęściej są to pyszne chrupiące placuszki z ciasta drożdżowego, usmażone z obu stron na tłuszczu albo też placuszki z gęstego ciasta naleśnikowego z zapieczonymi w nim kawałkami soczystej cukinii lub kabaczka (bo to ta sama roślina, wiedzieliście?)
Racuchy najlepiej podawać gorące - są wtedy bardziej aromatyczne i chrupiące. Ale na zimno są też smaczne, zwłaszcza te słodkie z owocami. Zimne racuchy z warzywami lepiej podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku i polać odpowiednio dobranym pikantnym sosem.
Do przyrządzenia racuchów zwykle używa się mąki pszennej, ale można zastąpić ją kukurydzianą lub połączyć z ziemniaczaną. Ciasto musi być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Najlepiej smażyć je na oleju, masło w wyższej temperaturze zaczyna się palić, a więc racuchy także mogłyby być przypalone - niesmaczne i niezdrowe.
SKŁADNIKI
- mała cukinia (około 200 g),
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki curry
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką) i lekko odcisnąć sok.
- Połączyć cukinię z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami.
- Dodać curry, cukier i sól.
- Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wmieszać do ciasta.
- Rozgrzać olej na patelni, kłaść łyżką porcje ciasta, uformować placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Podawać gorące. Można polać je płynnym miodem lub stopionym masłem.