Gyros zapiekany z cukinią i papryką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Gyros zapiekany z cukinią i papryką to sprytny sposób na wykorzystanie gotowego gyrosu lub upieczonego wcześniej mięsa. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos i pyszne warzywa w jednym daniu. Do tego wystarczy tylko ugotować ryż.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g pieczonego filetu drobiowego (z przyprawą gyros) lub gotowego drobiowego gyrosu
- 2 średnie cukinie, około 300-400 g
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- 80 g sera Gouda
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 1 pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię i paprykę umyj, paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Cukinię pokrój w plastry, paprykę pokrój na kawałki.
- Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż na nim pokrojony filet drobiowy (gyros) przez około 5 minut. Zdejmij z patelni i odstaw. Usmaż cukinię i paprykę na gorącym oleju. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ponownie mięso i wymieszaj. Przełóż mięso i warzywa do naczynia do pieczenia.
- Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź ją mlekiem i mieszając zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Zobacz także: Jak zrobić sos beszamelowy krok po kroku?
- Wylej sos beszamelowy na mieszankę gyros i warzyw. Zetrzyj ser i posyp nim. Piecz w rozgrzanym piekarniku (góra-dół 200°C / turbo obieg 175°C) przez około 20 minut.
- W międzyczasie ugotuj ryż we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki.
- Zapieczony gyros podawaj z ryżem.