Gyros zapiekany z cukinią i papryką

Gyros zapiekany z cukinią i papryką
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekana z pieczonym mięsem i cukinią
łatwy
45 min
4

Gyros zapiekany z cukinią i papryką to sprytny sposób na wykorzystanie gotowego gyrosu lub upieczonego wcześniej mięsa. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos i pyszne warzywa w jednym daniu. Do tego wystarczy tylko ugotować ryż. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g pieczonego filetu drobiowego (z przyprawą gyros) lub gotowego drobiowego gyrosu
  • 2 średnie cukinie, około 300-400 g
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 80 g sera Gouda
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1 pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię i paprykę umyj, paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Cukinię pokrój w plastry, paprykę pokrój na kawałki.
  • Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż na nim pokrojony filet drobiowy (gyros) przez około 5 minut. Zdejmij z patelni i odstaw. Usmaż cukinię i paprykę na gorącym oleju. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ponownie mięso  i wymieszaj. Przełóż mięso i warzywa do naczynia do pieczenia.
  • Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź ją mlekiem i mieszając zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Zobacz także: Jak zrobić sos beszamelowy krok po kroku?
  • Wylej sos beszamelowy na mieszankę gyros i warzyw. Zetrzyj ser i posyp nim. Piecz w rozgrzanym piekarniku (góra-dół 200°C / turbo obieg 175°C) przez około 20 minut.
  • W międzyczasie ugotuj ryż we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. 
  • Zapieczony gyros podawaj z ryżem.