Pełna witamin zupa cukiniowo-szpinakowa

Zupa cukiniowo-szpinakowa
Autor: Shutterstock Zupa cukiniowo-szpinakowa to bomba witaminowa.
łatwy
40 min
4

Sezon na świeże warzywa w pełni, ale zaczynają się już jesienne chłody. Warto w takim czasie wzmocnić się ciepłą, aromatyczną zupą, która przy okazji dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Taka jest zupa cukiniowo-szpinakowa - pożywna i smaczna.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 3 cukinie
  • 0,5 kg szpinaku
  • 0,5 kg czerwonej soczewicy
  • kilka suszonych pomidorów
  • 0,5 szklanki śmietany
  • świeży lubczyk
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę ugotować w osolonej wodzie.
  • Cukinię oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
  • Cukinię udusić do miękkości na oleju pod przykryciem i zblendować.
  • Krem z cukinii zalać bulionem i zagotować, dodać szpinak i soczewicę, zaprawić śmietaną.
  • Pod koniec gotowania dodać pokrojone w paseczki pomidory i posiekany lubczyk. Podawać z makaronem.