Pełna witamin zupa cukiniowo-szpinakowa
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Sezon na świeże warzywa w pełni, ale zaczynają się już jesienne chłody. Warto w takim czasie wzmocnić się ciepłą, aromatyczną zupą, która przy okazji dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Taka jest zupa cukiniowo-szpinakowa - pożywna i smaczna.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 3 cukinie
- 0,5 kg szpinaku
- 0,5 kg czerwonej soczewicy
- kilka suszonych pomidorów
- 0,5 szklanki śmietany
- świeży lubczyk
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę ugotować w osolonej wodzie.
- Cukinię oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
- Cukinię udusić do miękkości na oleju pod przykryciem i zblendować.
- Krem z cukinii zalać bulionem i zagotować, dodać szpinak i soczewicę, zaprawić śmietaną.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojone w paseczki pomidory i posiekany lubczyk. Podawać z makaronem.