Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków

2019-08-27
Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków
Autor: Shutterstock Zapiekankę z cukinii z mięsnym sosem pomidorowym i ziemniakami przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami
łatwy
45 min
4

Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków smakuje wszystkim. Prosta i łatwa w przygotowaniu. Zapiekanka ma tę zaletę, że wszystko wrzucasz do piekarnika i już nie musisz sobie zawracać nią głowy. Przynajmniej przez najbliższe 40 minut. Zapiekanka z cukinii, pomidorowego sosu mięsnego w stylu bolognese i ziemniaków ma tylko jedną wadę - znika z talerzy w oka mgnieniu. Pyszności!

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego

1 kg ziemniaków

3 cukinie

2 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

300 ml przecieru pomidorowego

2 łyżeczki ziół prowansalskich

2 łyżeczki bazylii suszonej lub świeżej

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka mielonego pieprzu

cukier i sól do smaku

100 g startego żółtego sera

2 łyżki posiekanej zieleniny: szczypiorku, natki pietruszki, liści bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plasterki, wrzucić razem z 2 ząbkami czosnku do osolonego wrzątku i podgotować. Ziemniaki powinny być prawie ugotowane, ale nie rozgotowane. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, smażyć do zeszklenia. Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając. Dodać przecier pomidorowy i pół szklanki wody oraz przyprawy. Zagotować, przyprawić cukrem i solą. 

Duże naczynie do zapiekania posmarować olejem. Na dnie ułożyć plastry ziemniaków, na nich sos pomidorowy, połowę startego sera, plastry cukinii i posypać pozostałym serem oraz posiekaną zieleniną.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 40 minut.