Faszerowana cukinia zapieczona z serem - przepis wegetariański

Faszerowana cukinia zapieczona z serem
Autor: thinkstockphotos.com Faszerowana cukinia pasuje na obiad i na kolację.
łatwy
20 min
4

Cukinie są w smaku bardzo delikatne. Dzięki temu idealnie komponują się z pomidorami, ziołami i przyprawami. Fantastycznie smakują w towarzystwie żółtego sera. Można je jeść na surowo w sałatkach, grillowane, zapiekane i duszone. Prawdziwym przebojem późnego lata są faszerowane cukinie. Proponowane przez nas danie jest lekkie i bezmięsne, wyśmienite na obiad lub kolację z przyjaciółmi.

SKŁADNIKI

  • 4 średnie cukinie
  • 300 g mięsistych pomidorów
  • 300 g tartego sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki chilli
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ ze środków i pokroić go w kostkę.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w plasterki.
  • Czosnek posiekać i wymieszać z miąższem cukinii, płatkami chili, oregano i oliwą.
  • Wnętrze cukinii posolić i na przemian, warstwami układać pomidory, miąższ, starty ser żółty (ostatnią warstwą powinien być ser). Tak przygotowane cukinie upiec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 40 minut.