Faszerowana cukinia zapieczona z serem - przepis wegetariański
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Cukinie są w smaku bardzo delikatne. Dzięki temu idealnie komponują się z pomidorami, ziołami i przyprawami. Fantastycznie smakują w towarzystwie żółtego sera. Można je jeść na surowo w sałatkach, grillowane, zapiekane i duszone. Prawdziwym przebojem późnego lata są faszerowane cukinie. Proponowane przez nas danie jest lekkie i bezmięsne, wyśmienite na obiad lub kolację z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 4 średnie cukinie
- 300 g mięsistych pomidorów
- 300 g tartego sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki chilli
- 2 gałązki świeżego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ ze środków i pokroić go w kostkę.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w plasterki.
- Czosnek posiekać i wymieszać z miąższem cukinii, płatkami chili, oregano i oliwą.
- Wnętrze cukinii posolić i na przemian, warstwami układać pomidory, miąższ, starty ser żółty (ostatnią warstwą powinien być ser). Tak przygotowane cukinie upiec w piekarniku w temperaturze 180
o C przez ok. 40 minut.