Minestrone – jarzynowa po włosku

2021-03-29
Minestrone - jarzynowa po włosku
Autor: Shutterstock Minestrone to zupa "śmietnikowa" - znajdziecie w niej każdego warzywa po trochu
łatwy
40 min
4

Minestrone to po włosku po prostu zupa. Na dobre rozgościła się w Polsce na przełomie lat 70. i 80. XX w. razem z ekspansją amatorskiej uprawy cukinii. Włoską zupę z cukinią polecał ówczesny tygodnik „Kobieta i życie”, zachwalała „Przyjaciółka”. W naszym domu wszystko co nowe, trzeba natychmiast wypróbować, a ponieważ mieliśmy wtedy duży ogród warzywny, cukinii było pod dostatkiem. Jej zapach i smak zawsze nam się kojarzy z ogrodem w upalny letni dzień.

Przepis zaczerpnięto z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianny Ewy Stawskiej

SKŁADNIKI

  • 1 młoda cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3-5 sztuk młodych ziemniaków
  • 2 mięsiste pomidory
  • 1 pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść łodyżek bazylii, liście do przybrania
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki drobnego makaronu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • świeżo starty parmezan do posypania
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać posiekaną dymkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pokrojoną marchewkę i smażyć pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany seler oraz łodyżki bazylii i pietruszki (liście pozostawić do wykończenia zupy). Gotować 10 minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić i dodać do zupy. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
  • Następnie dodać pokrojoną fasolkę szparagową, a 5 minut później pokrojoną cukinię.
  • Do zupy wrzucić makaron ugotowany według zaleceń na opakowaniu.
  • Na koniec włożyć przecier pomidorowy, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Garnek z zupą zdjąć z ognia i dodać posiekane liście bazylii i natkę pietruszki. Przed podaniem każdy talerz posypać tartym parmezanem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej