Kremowa zupa cukiniowa podana w wydrążonej cukinii: efektowny przepis na pyszną zupę
Kremowa zupa cukiniowa podana w wydrążonej cukinii to niezwykle efektowny przepis. Wręcz popis sztuki kulinarnej! Idealny na rodzinny obiad lub elegancką kolację. Polecam i zachęcam do wypróbowania tego łatwego przepisu na efekt prawdziwego: Wow!
Jak przygotować cukinię, aby podać w niej zupy?
Przygotowanie cukinii, aby podać w niej zupę, nie jest trudne. Potrzebujecie po 1 okrągłej cukinii na 1 osobę.
Cukinie należy dobrze umyć. Odciąć górę, nie więcej niż niż 2-3 cm, aby otrzymać rodzaj wieczka.
Cukinie należy wydrążyć za pomocą łyżki, starając się nie uszkodzić ścianek warzywa.
Należy zadbać, aby dno naczynka z cukinii było równe i zapewniało stabilność. Jeśli jest tak potrzeba, to wyrównać nożem podstawę cukinii.
Nie ma potrzeby piec cukinii lub obgotowywać. Można sparzyć we wrzątku ze względów sanitarnych.
Polecam przepisy z zupą z cukinii
Nie muszę Was przekonywać, że cukinia to zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo. Dla mnie najważniejsze, że cukinia, choć pozornie bez smaku, jest niezwykle plastyczną i pyszną kuzynką dyni.
Wielką zaletą cukinii jest właśnie jej delikatny smak. Smak, który możemy wzbogacić aromatycznymi dodatkami.
Zachęcam Was do wypróbowania pysznych przepisów na zupy z cukinii przygotowanych przez redaktorki Beszamel.pl
Pełna witamin zupa cukiniowo-szpinakowa
Zupa krem z cukinii z serem feta
Fit zupa z cukinii z pieczarkami
Wiosenna zupa z cukinii i kukurydzy: łatwa, sycącą, oszczędna
Zupa rybna z cukinią: prosty przepis na lekką, delikatną zupę
SKŁADNIKI
- 2 średnie cukinie, starte na tarce o dużych otworach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 szczypta płatków czerwonej papryki
- 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka i więcej w razie potrzeby
- 3 łyżeczki świeżych liści tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18% tłuszczu)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zetrzyj na tarce cukinię, przenieś do durszlaka i posyp odrobiną soli, aby osączyć nadmiar wilgoci.
- Rozgrzej olej w średnim garnku z grubym dnem. Dodaj szczyptę płatków czerwonej papryki.
- Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż się zeszklą.
- Dodaj ziemniaki i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia.
- Dopraw i gotuj na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
- Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane, dodaj odciśniętą cukinię. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez pięć minut, aż cukinia się ugotuje.
- Zmiksuj zupę za pomocą ręcznego malaksera. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Zmniejsz ciepło, a następnie dodaj śmietanę. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu, aby dostosować gęstość zupy do swoich potrzeb.
- Podaj w wydrążonej cukinii na ciepło lub, jeśli wolisz, schłodź zupę w lodówce. Gdy zupa ostygnie, tłuszcz się oddzieli, ale wystarczy zamieszać energicznie zupę i gotowe!