Kremowa zupa cukiniowa podana w wydrążonej cukinii: efektowny przepis na pyszną zupę

Kremowa zupa z cukinii podana w wydrążonych cukiniach kulistych
Autor: Shutterstock Zupa z cukinii podana w wydrążonych cukiniach to efektowne pierwsze danie
łatwy
30 min
4

Kremowa zupa cukiniowa podana w wydrążonej cukinii to niezwykle efektowny przepis. Wręcz popis sztuki kulinarnej! Idealny na rodzinny obiad lub elegancką kolację. Polecam i zachęcam do wypróbowania tego łatwego przepisu na efekt prawdziwego: Wow!

Jak przygotować cukinię, aby podać w niej zupy?

Przygotowanie cukinii, aby podać w niej zupę, nie jest trudne. Potrzebujecie po 1 okrągłej cukinii na 1 osobę. 

Cukinie należy dobrze umyć. Odciąć górę, nie więcej niż niż 2-3 cm, aby otrzymać rodzaj wieczka. 

Cukinie należy wydrążyć za pomocą łyżki, starając się nie uszkodzić ścianek warzywa.

Należy zadbać, aby dno naczynka z cukinii było równe i zapewniało stabilność. Jeśli jest tak potrzeba, to wyrównać nożem podstawę cukinii.

Nie ma potrzeby piec cukinii lub obgotowywać. Można sparzyć we wrzątku ze względów sanitarnych. 

Polecam przepisy z zupą z cukinii

Nie muszę Was przekonywać, że cukinia to zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo. Dla mnie najważniejsze, że cukinia, choć pozornie bez smaku, jest niezwykle plastyczną i pyszną kuzynką dyni. 

Wielką zaletą cukinii jest właśnie jej delikatny smak. Smak, który możemy wzbogacić aromatycznymi dodatkami. 

Zachęcam Was do wypróbowania pysznych przepisów na zupy z cukinii przygotowanych przez redaktorki Beszamel.pl

Pełna witamin zupa cukiniowo-szpinakowa

Zupa krem z cukinii z serem feta

Fit zupa z cukinii z pieczarkami

Wiosenna zupa z cukinii i kukurydzy: łatwa, sycącą, oszczędna

Zupa rybna z cukinią: prosty przepis na lekką, delikatną zupę

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie, starte na tarce o dużych otworach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka i więcej w razie potrzeby
  • 3 łyżeczki świeżych liści tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18% tłuszczu)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zetrzyj na tarce cukinię, przenieś do durszlaka i posyp odrobiną soli, aby osączyć nadmiar wilgoci.
  • Rozgrzej olej w średnim garnku z grubym dnem. Dodaj szczyptę płatków czerwonej papryki.
  • Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż się zeszklą. 
  • Dodaj ziemniaki i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia. 
  • Dopraw i gotuj na małym ogniu do miękkości ziemniaków. 
  • Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane, dodaj odciśniętą cukinię. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez pięć minut, aż cukinia się ugotuje.
  • Zmiksuj zupę za pomocą ręcznego malaksera. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Zmniejsz ciepło, a następnie dodaj śmietanę. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu, aby dostosować gęstość zupy do swoich potrzeb.
  • Podaj w wydrążonej cukinii na ciepło lub, jeśli wolisz, schłodź zupę w lodówce. Gdy zupa ostygnie, tłuszcz się oddzieli, ale wystarczy zamieszać energicznie zupę i gotowe!  
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej