Wiosenna zupa z cukinii i kukurydzy: łatwa, sycącą, oszczędna

Wiosenna zupa z cukinii i kukurydzy: łatwa, sycącą, oszczędna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca zupa z młodej cukinii i kukurydzy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiosenna zupa z cukinii i kukurydzy to zacny posiłek. Absolutnie nieskomplikowany i doskonale sycący. Wystarczy wszystko dodać do garnka zgodnie z naszą instrukcją krok po kroku, by 20 minut później cieszyć się pyszną zupą ugotowaną w punkt. Zapraszamy Was do wypróbowania przepisu na łatwą zupę z wiosennej cukinii i kukurydzy!

Składniki

  • 1 łyżka masła lub oliwy

  • 1 cebula, posiekana

  • 1 kawałek selera, pokrojony drobno lub starty, w sumie  1/3 szklanki

  • 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona drobno, około 1/2 szklanki

  • 2 ząbki czosnku, posiekane drobno

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

  • 300 g ziemniaków,  obranych, pokrojonych w kostkę

  • 4 szklanki wody lub jeszcze lepiej wywaru warzywnego

  • 1 puszka kukurydzy lub 2-3 kolby kukurydzy cukrowej, tylko ścięte ziarno

  • 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę, w sumie około  1 1/2 szklanki

  • 200 ml śmietany 18% lub śmietanki wegańskiej

  • sól i świeży mielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku z grubym dnem lub w garnku żeliwnym roztop masło na średnim ogniu.

  • Dodaj cebulę, seler, marchewkę, czosnek i tymianek; smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, zajmie to około 5 minut. W czasie smażenia kila razy przemieszaj warzywa.

  • Dodaj ziemniaki i wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut, aż ziemniaki będą w połowie ugotowane.

  • Dodaj cukinię i kukurydzę; dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez dodatkowe 8-12 minut lub do momentu, aż warzywa będą całkowicie miękkie.

  • Przelej 2 szklanki zupy do robota kuchennego lub miksera i zmiksuj na gładko. Dodaj z powrotem do garnka.

  • Dodaj śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Podawaj póki gorące!

Cukinia - warzywo do wszystkiego

Cukinia, kuzynka dyni i ogórka, to warzywo niezwykle plastyczne. Można z niej zrobić prawie wszystko zupę, potrawkę, suflet, a nawet ciasto czekoladowe. Ma łagodny smak, który się nie narzuca, za to z wdzięcznością przyjmie każdy inny.

Cukinia jest niskokaloryczna, ale dostarcza sporo soli mineralnych i błonnika. 

Pomidorowy bigos z cukinii: proste i sycące danie

Lekkie placuszki z cukinii

Cummus - odżywcza pasta z cukinii do smarowania pieczywa


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,8