Bigos z cukinii - prosty przepis na szybkie danie sezonowe

2022-07-27
Bigos z cukinii: prosty przepis na szybkie danie z cukinii
Autor: Shutterstock Bigos z cukinii: prosty przepis na szybkie danie z cukinii
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Bigos z cukinii to znakomity pomysł na lekką i sycącą kolację. Potrawy z cukinii zawierają dużo cennych witamin i składników odżywczych, a bigos przyrządza się niezwykle szybko. Zobaczcie, jak zrobić prosty bigos z cukinii.

SKŁADNIKI

  • 3 cukinie (mogą być duże, które ciężko wykorzystać inaczej)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 duże pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g kiełbasy drobiowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ¼ szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i zrumień wszystko na patelni z dodatkiem oleju.
  • Obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzyj na tarce o największych oczkach. Cukinię połóż na sitku i posól - niech odda nadmiar wody.
  • Marchewkę także zetrzyj na tace o największych oczkach. Podsmaż razem z cebulą i kiełbasą.
  • Pomidory pozbaw skóry poprzez krótką kąpiel we wrzątku, a następnie pokrój je w ćwiartki.
  • Wszystkie składniki wrzuć do garnka, zalej wodą i duś mieszając aż warzywa zmiękną. 
  • Bigos z cukinii dopraw solą, pieprzem i papryką, a pod koniec duszenia dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Podawaj z pieczywem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?