Zupa z cukinii: przepis na wegetariańską zupę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zupa z cukinii powinna znaleźć się w naszym letnim jadłospisie. Jest pożywna i smaczna, dostarcza dużo witamin i błonnika. Bez dodatku jogurtu, czy śmietany, to danie dietetyczne. Smakuje dzieciom, spodoba się dorosłym.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła lub 1,5 łyżki oliwy lub tyle samo oleju
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie cukinie, starte na drobnej tarce
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łyżeczki świeżych listków
- sól i pieprz
- ewentualnie jogurt lub śmietana do wykończenia zupy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodać startą cukinię i smażyć przez 3-5 minut.
- Wlać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować 10-12 minut.
- Zupę zmiksować, posolić i popierzyć. Można każdą porcję ozdobić kleksem jogurtu. Podawać ze świeżym pieczywem.