Zupa z cukinii: przepis na wegetariańską zupę

Zupa z cukinii: przepis na wegetariańską zupę
Autor: thinkstockphotos.com Zielona zupa z cukinii smakuje dużym i małym. 
łatwy
25 min
4

Zupa z cukinii powinna znaleźć się w naszym letnim jadłospisie. Jest pożywna i smaczna, dostarcza dużo witamin i błonnika. Bez dodatku jogurtu, czy śmietany, to danie dietetyczne. Smakuje dzieciom, spodoba się dorosłym. 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła lub 1,5 łyżki oliwy lub tyle samo oleju
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cukinie, starte na drobnej tarce
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łyżeczki świeżych listków
  • sól i pieprz
  • ewentualnie jogurt lub śmietana do wykończenia zupy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. 
  • Dodać startą cukinię i smażyć przez 3-5 minut.
  • Wlać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować 10-12 minut.
  • Zupę zmiksować, posolić i popierzyć. Można każdą porcję ozdobić kleksem jogurtu. Podawać ze świeżym pieczywem.