Cukinia z papryką w słoikach na zimę
2022-08-05
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sałatka z cukinii i papryki w słoikach na zimę to dobry pomysł na zatrzymanie smaków lata. Zimą taka sałatka będzie smacznym wspomnieniem letnich dni. Cukinia, papryka, marchew i cebula w słodko-kwaśnej marynacie pobudzi nas do działania.
SKŁADNIKI
- 2 kg cukinii
- 2 cebule
- 2 średnie marchewki
- 0,5 kg papryki, najlepiej w różnych kolorach
- 4 łyżki soli
- 3 łyżki oleju
- Na zalewę:
- 120 ml octu 10%
- 80 ml wody
- 240 g cukru
- 3 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2-4 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć, nie obierać. Razem ze skórą zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę pokroić w piórka.
- W dużej misce wymieszać cukinię z cebulą. Dodać sól, wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż cukinia puści sok.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w paski.
- Cukinię odcisnąć, wymieszać z marchewką i papryką.
- Z podanych składników przygotować marynatę, mieszając wszystko razem i doprowadzając do wrzenia.
- Gorącą marynatą zalać warzywa, wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny.
- Ponownie wymieszać warzywa, przełożyć do umytych i wyparzonych słoików.
- Dobrze zakręcić i pasteryzować w piekarniku przez 10 minut od zagotowania zawartości słoików. O tym, że sałatka się gotuje, świadczą pęcherzyki powietrza. Więcej: Jak pasteryzować przetwory z owoców i warzyw?
- Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Gotowe słoiki z sałatką okleić nalepkami z nazwą sałatki i datą zamknięcia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Zobacz, jak marynować paprykę na zimę