Cukinia z papryką w słoikach na zimę

Cukinia z papryką w słoikach na zimę
Autor: Shutterstock Zamarynowane w słodko-kwaśnej zalewie warzywa to pyszna zimowa sałatka
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sałatka z cukinii i papryki w słoikach na zimę to dobry pomysł na zatrzymanie smaków lata. Zimą taka sałatka będzie smacznym wspomnieniem letnich dni. Cukinia, papryka, marchew i cebula w słodko-kwaśnej marynacie pobudzi nas do działania. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyć, nie obierać.  Razem ze skórą zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • W dużej misce wymieszać cukinię z cebulą. Dodać sól, wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż cukinia puści sok.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w paski. 
  • Cukinię odcisnąć, wymieszać z marchewką i papryką. 
  • Z podanych składników przygotować marynatę, mieszając wszystko razem i doprowadzając do wrzenia.
  • Gorącą marynatą zalać warzywa, wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny.
  • Ponownie wymieszać warzywa, przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. 
  • Dobrze zakręcić i pasteryzować w piekarniku przez 10 minut od zagotowania zawartości słoików. O tym, że sałatka się gotuje, świadczą pęcherzyki powietrza. Więcej: Jak pasteryzować przetwory z owoców i warzyw?
  • Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Gotowe słoiki z sałatką okleić nalepkami z nazwą sałatki i datą zamknięcia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Zobacz, jak marynować paprykę na zimę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej