Piersi kurczaka na obiad - 20 pysznych dań obiadowych z drobiowego filetu
Piersi kurczaka to jeden z najpopularniejszych składników dań obiadowych w naszych domach. Delikatne w smaku, a odpowiednio przyrządzone są soczyste i miękkie. Pasują do niemal każdego sposobu odżywiania i diety - no może poza wysokotłuszczową. Są niskokaloryczne, lekkostrawne i mogą je jadać niemal wszyscy - od najmłodszych do najstarszych. Można je także przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Jedni preferują przygotowane z nich kotlety, jako alternatywę dla wieprzowiny, inni zdecydowanie wolą piersi w sosie. Nasz zestaw przepisów zadowoli i jednych, i drugich.
Spis treści
- Zalety piersi z kurczaka
- Piersi kurczaka zapiekane
- Piersi kurczaka w sosie
- Nadziewane piersi kurczaka
- Kotlety z piersi kurczaka
Zalety piersi z kurczaka
- Mięso z piersi kurczaka jest łagodne w smaku i znakomicie komponuje się z bardzo wieloma przyprawami i dodatkami.
- Pierś kurczaka odpowiednio przygotowana jest miękka i soczysta.
- Mięso z piersi kurczaka jest niskokaloryczne i lekkostrawne, znakomicie sprawdza się jako danie obiadowe dla osób na diecie.
- Pierś kurczaka dostarcza sporej ilości białka i minimalnej ilości tłuszczów.
- Piersi kurczaka są dostępne w każdym sklepie i nie są drogie.
- Mięso z piersi kurczaka daje bardzo wiele możliwości zastosowań kulinarnych. Świetnie smakuje gotowane, pieczone i smażone. Pasuje zarówno na danie główne, jak i dodatek do sałatek czy lekkich zup.
Piersi kurczaka zapiekane
Piersi kurczaka pieczone w piekarniku są chrupiące na wierzchu i miękkie i soczyste w środku. Już same są smaczne, ale zazwyczaj przygotowujemy je pod jeszcze smaczniejszą "pierzynką", która nadaje filetom aromatu i charakteru.
Piersi kurczaka po hawajsku: przepis na pieczony filet drobiowy z ananasem i keczupem
Pyszne piersi kurczaka zapiekane z pomidorami i serem: oszczędny przepis na obiad
Soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie z piekarnika
Panierowane kotlety z piersi kurczaka zapieczone pod pomidorowym sosem
Aromatyczne piersi z kurczaka z pieczarkami, żółtym serem i ziołami
Piersi kurczaka w sosie
Piersi kurczaka znakomicie sprawdzają się do przygotowania obiadów duszonych. Uduszone w sosie są miękkie i soczyste. Dobrze, jeśli sos do piersi z kurczaka ma wyrazisty smak - delikatne mięso z piersi kurczaka lubi to i idealnie łączy się w przyprawami typowymi dla licznych kuchni - nie tylko polskiej. Orientalne dania z łatwością przygotujemy z piersi kurczaka
Kurczak curry - prosty przepis na szybki obiad z piersi kurczaka
Piersi kurczaka w sosie musztardowym
Piersi kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem
Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Nadziewane piersi kurczaka
Piersi kurczaka to dobra baza do wypełnienia pysznym nadzieniem. Farsz do takich piersi można przygotować z bardzo różnorodnych składników. Mięso piersi z kurczaka świetnie bowiem komponuje się zarówno z nadzieniem z dodatkiem owoców, jak i warzyw, a także serów czy wędlin. Limitem jest tu tylko wyobraźnia.
Piersi kurczaka nadziewane warzywami: łatwy i efektowny przepis na rodzinny obiad
Sakiewki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem
Piersi kurczaka nadziewane bobem - przepis na faszerowanego kurczaka
Zapiekane soczyste piersi kurczaka nadziewane cebulą: przepis na proste i aromatyczne danie
Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Można je panierować tradycyjnie - w jajku i tartej bułce lub użyć mniej popularnej panierki - na przykład na bazie jogurtu. Świetnie smakują też piersi kurczaka obtoczone w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach.
Kotlety z piersi kurczaka à la schabowe
Kotlety siekane z piersi kurczaka: francuski przepis na filet z drobiu
Pomidorowe kotlety z piersi kurczaka - przepis
Kotlety z piersi kurczaka zapiekane z serem pleśniowym
Kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej panierce
Przepyszne sznycle z piersi kurczaka z masłem szałwiowym: przepis na szybki obiad