Piersi kurczaka po hawajsku: przepis na pieczony filet drobiowy z ananasem i keczupem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Piersi kurczaka po hawajsku to łatwy przepis na pieczony filet drobiowy w pysznym ananasowym sosie. Przygotowanie filetu drobiowego zapieczonego pod słodko-kwaśnym sosem jest dziecinnie proste.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 piersi kurczaka, czyli 2 podwójne piersi
- 1 puszka krojonego ananasa w syropie
- 100 ml keczupu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 pęczka szczypiorku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka dodać ananasa razem z syropem, keczup, cukier, sos sojowy, mąkę kukurydzianą i sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 2-4 minuty, często mieszając.
- Piersi kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Polać ananasowym sosem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut.
- Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem. Doskonałym dodatkiem będzie gotowany ryż.