Piersi kurczaka po hawajsku: przepis na pieczony filet drobiowy z ananasem i keczupem

Piersi kurczaka po hawajsku: przepis na pieczony filet drobiowy z ananasem
Autor: Shutterstock Piersi kurczaka pieczone w słodko-kwaśnej marynacie są soczyste
łatwy
30 min
4

Piersi kurczaka po hawajsku to łatwy przepis na pieczony filet drobiowy w pysznym ananasowym sosie. Przygotowanie filetu drobiowego zapieczonego pod słodko-kwaśnym sosem jest dziecinnie proste. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 piersi kurczaka, czyli 2 podwójne piersi
  • 1 puszka krojonego ananasa w syropie
  • 100 ml keczupu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 pęczka szczypiorku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka dodać ananasa razem z syropem, keczup, cukier, sos sojowy, mąkę kukurydzianą i sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 2-4 minuty, często mieszając.
  • Piersi kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Polać ananasowym sosem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut. 
  • Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem. Doskonałym dodatkiem będzie gotowany ryż.