Piersi kurczaka nadziewane warzywami: łatwy i efektowny przepis

Piersi kurczaka nadziewane warzywami: łatwy i efektowny przepis
Autor: Shutterstock Piersi z kurczaka nadziewane warzywami to danie smaczne i efektowne - idealne na odświętny obiad
średni
25 min
4

Piersi z kurczaka to idealne mięso na przygotowanie szybkich, ale i wymyślnych potraw. Szczególnie służy im faszerowanie, dodaje im lekkości. Jak zrobić piesi z kurczaka faszerowane warzywami? Poznaj nasz sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 duże pieczarki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pikantne przyprawy do smaku
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi umyć, osuszyć i pokroić na 4 kotlety. Gdy połówki piersi są grube można je naciąć w połowie najgrubszego miejsca, by otrzymać jak największe kotlety.
  • Każdy kotlet  rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Cukinię, pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić wszystkie składniki na patelnię. Smażyć aż składniki puszczą sok, który należy odparować. Doprawić do smaku i zostawić do wystygnięcia.
  • Zimny farsz podzielić na 4 części. Kotlety rozłożyć, na połową każdego nałożyć po porcji farszu, nałożyć drugą część mięsa na farsz, lekko docisnąć.
  • Jajka rozbełtać dodając sól i pieprz, bułkę tartą wysypać na spory talerz lub do miski.
  • Każdy faszerowany kotlet obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku, aby całość była pokryta jajkiem i na koniec ponownie panierować w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać taką ilość oleju, aby kotlety były zakryte prawie do połowy. Przygotowane kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami: np. ziemniakami i surówką.