Piersi kurczaka nadziewane warzywami: łatwy i efektowny przepis
2021-03-29
średni
25 min
4
Piersi z kurczaka to idealne mięso na przygotowanie szybkich, ale i wymyślnych potraw. Szczególnie służy im faszerowanie, dodaje im lekkości. Jak zrobić piesi z kurczaka faszerowane warzywami? Poznaj nasz sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1/2 średniej cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 2 duże pieczarki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pikantne przyprawy do smaku
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi umyć, osuszyć i pokroić na 4 kotlety. Gdy połówki piersi są grube można je naciąć w połowie najgrubszego miejsca, by otrzymać jak największe kotlety.
- Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Cukinię, pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić wszystkie składniki na patelnię. Smażyć aż składniki puszczą sok, który należy odparować. Doprawić do smaku i zostawić do wystygnięcia.
- Zimny farsz podzielić na 4 części. Kotlety rozłożyć, na połową każdego nałożyć po porcji farszu, nałożyć drugą część mięsa na farsz, lekko docisnąć.
- Jajka rozbełtać dodając sól i pieprz, bułkę tartą wysypać na spory talerz lub do miski.
- Każdy faszerowany kotlet obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku, aby całość była pokryta jajkiem i na koniec ponownie panierować w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać taką ilość oleju, aby kotlety były zakryte prawie do połowy. Przygotowane kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami: np. ziemniakami i surówką.