Piersi kurczaka nadziewane bobem - przepis na faszerowanego kurczaka
2021-03-29
średni
30 min
4
Przepisów na przyrządzenie bobu jest wiele. Można go po prostu ugotować z solą, doprawić masłem, czosnkiem, ziołami czy oliwą. Pyszny i zdrowy bób świetnie pasuje także jako farsz do roladek mięsnych. Proste w przygotowaniu i efektowne zawijasy z piersi z kurczaka to pomysł na lunch czy przekąskę.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka zagrodowego
- ok. 300-400 g bobu
- 1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 ząbek czosnku, starty
- sól
- pieprz
- 10 cieniutkich plastrów boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem.
- Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem.
- Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią.
- Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st. C.
- Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.