Piersi kurczaka nadziewane bobem - przepis na faszerowanego kurczaka

2021-03-29
mat. prasowe Sedar SA
Piersi kurczaka nadziewane bobem
Autor: mat. prasowe Sedar SA Kurczak faszerowany bobem.
średni
30 min
4

Przepisów na przyrządzenie bobu jest wiele. Można go po prostu ugotować z solą, doprawić masłem, czosnkiem, ziołami czy oliwą. Pyszny i zdrowy bób świetnie pasuje także jako farsz do roladek mięsnych. Proste w przygotowaniu i efektowne zawijasy z piersi z kurczaka to pomysł na lunch czy przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka zagrodowego
  • ok. 300-400 g bobu
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • sól
  • pieprz
  • 10 cieniutkich plastrów boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem.
  • Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem.
  • Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią.
  • Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st. C.
  • Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.
mat. prasowe Sedar SA