Zapiekane soczyste piersi kurczaka nadziewane cebulą: przepis na proste i aromatyczne danie

2021-03-29
Zapiekane soczyste piersi kurczaka nadziewane cebulą: przepis na proste i aromatyczne danie
Autor: Shutterstock Soczyste piersi z kurczaka nadziewane karmelizowaną cebulą i pieczone, to prawdziwy rarytas.
łatwy
30 min
4

Zapiekane soczyste piersi z kurczaka nadziewane miękką, karmelizowaną cebulą i wspaniałym rozpuszczającym się serem. Przepis idealny dla osób na diecie Low carb, czyli niskowęglowodanowej oraz na diecie keto.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 4 duże cebule pokrojone w półplasterki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
  • 2 łyżki białego wina, sherry lub piwa (opcjonalnie)
  • 2 goździki czosnek mielony
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 szklanka rozdrobnionego ser gruyere (lub mozzarelli)
  • 4 łyżki świeżo utartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojoną cebulę połóż na rozgrzanym, posól, dodaj pieprz, czosnek i tymianek, smaż na bardzo wolnym ogniu przez ok. 15 minut - do zrumienienia, aż naturalne cukry zawarte w cebuli uwolnią swój smak.
  • Dodaj bulion i duś, aż odparuje nadmiar płynu, uważając, by cebula się nie rozpadła. Odstaw do wystygnięcia. Cebuli użyjesz do nadziania piersi, resztę, czyli sos i nadmiar cebuli wykorzystasz podczas pieczenia mięsa.
  • Wybierz piersi z kurczaka takiej samej wielkości, by się równomiernie upiekły.
  • Przetnij każdą pierś z kurczaka poziomo przez środek, tworząc „kieszeń”. Przypraw z zewnątrz i wewnątrz kieszeni solą, pieprzem, mielonym tymiankiem i czosnkiem w proszku.
  • Wypełnij każdą pierś kurczaka 1-2 łyżkami karmelizowanej cebuli i startym serem. Użyj sera Gruyere lub mozzarelli z niewielkim dodatkiem parmezanu. Zepnij wykałaczkami.
  • Obsmaż na rozgrzanej oliwie do zrumienienia - z każdej strony.
  • Przełóż do naczynia do pieczenia, na którego dnie ułóż resztę karmelizowanej cebuli i świeży tymianek, by uzyskać jeszcze pełniejszy smak.
  • Możesz podlać alkoholem - winem, sherry lub piwem. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180ºC - zapewne ok. 20 minut.