Zapiekane soczyste piersi kurczaka nadziewane cebulą: przepis na proste i aromatyczne danie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekane soczyste piersi z kurczaka nadziewane miękką, karmelizowaną cebulą i wspaniałym rozpuszczającym się serem. Przepis idealny dla osób na diecie Low carb, czyli niskowęglowodanowej oraz na diecie keto.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 4 duże cebule pokrojone w półplasterki
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
- 2 łyżki białego wina, sherry lub piwa (opcjonalnie)
- 2 goździki czosnek mielony
- 1/2 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 szklanka rozdrobnionego ser gruyere (lub mozzarelli)
- 4 łyżki świeżo utartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną cebulę połóż na rozgrzanym, posól, dodaj pieprz, czosnek i tymianek, smaż na bardzo wolnym ogniu przez ok. 15 minut - do zrumienienia, aż naturalne cukry zawarte w cebuli uwolnią swój smak.
- Dodaj bulion i duś, aż odparuje nadmiar płynu, uważając, by cebula się nie rozpadła. Odstaw do wystygnięcia. Cebuli użyjesz do nadziania piersi, resztę, czyli sos i nadmiar cebuli wykorzystasz podczas pieczenia mięsa.
- Wybierz piersi z kurczaka takiej samej wielkości, by się równomiernie upiekły.
- Przetnij każdą pierś z kurczaka poziomo przez środek, tworząc „kieszeń”. Przypraw z zewnątrz i wewnątrz kieszeni solą, pieprzem, mielonym tymiankiem i czosnkiem w proszku.
- Wypełnij każdą pierś kurczaka 1-2 łyżkami karmelizowanej cebuli i startym serem. Użyj sera Gruyere lub mozzarelli z niewielkim dodatkiem parmezanu. Zepnij wykałaczkami.
- Obsmaż na rozgrzanej oliwie do zrumienienia - z każdej strony.
- Przełóż do naczynia do pieczenia, na którego dnie ułóż resztę karmelizowanej cebuli i świeży tymianek, by uzyskać jeszcze pełniejszy smak.
- Możesz podlać alkoholem - winem, sherry lub piwem. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180ºC - zapewne ok. 20 minut.