Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym to sycące danie dla całej rodziny. Porcja mięsa, pyszny sos, aromat i smak - każdy znajdzie coś dla siebie. Wypróbujcie przepis na pierś kurczaka w sosie pieczarkowym z dodatkiem śmietany i cieszcie się jego smakiem z całą rodziną.
Polecamy również: Jak upiec soczystą pierś z kurczaka? Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej Filet z kurczaka á la hasselback z serem i pomidorami
SKŁADNIKI
- 500-600 g filetów z kurczaka (piersi)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 300 g pieczarek
- 2/3 szklanki bulionu
- 125 ml śmietanki 36% lub 30%
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżeczki mąki pszennej
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety kurczaka posmarować olejem, doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz suszonym oregano. Odstawić do zamarynowania na około pół godziny.
- Duże pieczarki pokroić na plasterki, średnie na połówki lub ćwiartki, a małe pieczareczki pozostawić w całości.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, położyć filety i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Dodać pieczarki i smażyć razem przez 2-3 minuty, mieszając grzyby.
- Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez 6 minut. Po 3 minutach, czyli w połowie gotowania, przewrócić filety na drugą stronę.
- Śmietankę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu z patelni, dodać do sosu, zamieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie dwukrotnie przewracając mięso. Pod koniec dodać masło i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z gotowanymi ziemniakami, makaronem lub kasza jaglaną.