Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej [sprawdzony przepis]

Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szynka parmeńska dodaje mięsu kurczaka soczystości i ciekawego aromatu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka  w szynce parmeńskiej to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Sprawdź, jak zrobić to danie krok po kroku!

Składniki

  • 300 g makaronu

  • 60 g parmezanu

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 żółtka

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 4 kawałki z piersi kurczaka

  • 8 gałązek świeżego tymianku

  • 4 plastry prosciutto

  • 2 łyżki oliwy

  • sok z połowy cytryny

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nacinamy pierś kurczaka wzdłuż i robimy kieszeń. Doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i do kieszeni wkładamy gałązki tymianku, zawijamy w szynkę parmeńską.

  • Mięso delikatnie smarujemy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony.

  • Do nagrzanego na 160 stopni piekarnika wstawiamy mięso (w naczyniu żaroodpornym). Pieczemy około 20 minut.

  • W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. W misce mieszamy czosnek (starty na tarce), śmietanę, żółtka, parmezan, doprawiamy solą i pieprzem.

  • Gdy makaron będzie ugotowany, odcedzony i jeszcze gorący polewamy śmietanowym sosem i dokładnie mieszamy, by ścięły się żółtka.

  • Kurczaka podajemy na makaronie, z sałatką z sezonowych warzyw i sosem winegret. Smacznego!

Ocena: 0

Przepisy z tej kategorii