Kotlety z piersi kurczaka zapiekane z serem pleśniowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety z piersi kurczaka zapiekane z serem pleśniowym to pyszne danie obiadowe. Prostota pomysłu polega na tym, że plastry mięsa nie smaży się, ale zapieka przełożone serem. W rezultacie otrzymujemy soczyste mięso zanurzone w serowym sosie. Zapiekankę kroi się jak ciasto. Wystarczy do tak przyrządzonych kotletów podać gotowane ziemniaki i sałatę ze śmietaną.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g piersi kurczaka lub filetu z piersi indyka
- 30 dag sera pleśniowego z przerostem niebieskiej pleśni (gorgonzola, roquefort, rokpol, lazur)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki zimnego masła i jeszcze kawałek do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa na duże cienkie płaty.
- Skropić sokiem z cytryny.
- Ser pokruszyć.
- Formę do zapiekania posmarować masłem.
- W formie układać warstwami płaty mięsa, które posypać pokruszonym serem i posiekaną natką pietruszki.
- Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Wierzch posypać wiórkami zimnego masła.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 30-35 minut.
- Przed podaniem kurczaka pokroić jak ciasto.