Kotlety z piersi kurczaka zapiekane z serem pleśniowym

2021-03-29
Piersi kurczaka zapiekane z serem pleśniowym
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Kotlety z piersi kurczaka zapiekane z serem pleśniowym to pyszne danie obiadowe. Prostota pomysłu polega na tym, że plastry mięsa nie smaży się, ale zapieka przełożone serem. W rezultacie otrzymujemy soczyste mięso zanurzone w serowym sosie. Zapiekankę kroi się jak ciasto. Wystarczy do tak przyrządzonych kotletów podać gotowane ziemniaki i sałatę ze śmietaną. 


Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800 g piersi kurczaka lub filetu z piersi indyka
  • 30 dag sera pleśniowego z przerostem niebieskiej pleśni (gorgonzola, roquefort, rokpol, lazur)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki zimnego masła i jeszcze kawałek do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa na duże cienkie płaty. 
  • Skropić sokiem z cytryny.
  • Ser pokruszyć. 
  • Formę do zapiekania posmarować masłem.
  • W formie układać warstwami płaty mięsa, które posypać pokruszonym serem i posiekaną natką pietruszki. 
  • Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Wierzch posypać wiórkami zimnego masła. 
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 30-35 minut. 
  • Przed podaniem kurczaka pokroić jak ciasto.