Kotlety z piersi kurczaka a'la schabowe

Andrzej Antosik
Kotlety z piersi kurczaka a'la schabowe
Autor: photos.com Kotlety z piersi kurczaka a'la schabowe to dietetyczna wersja lubianej potrawy. Zamiast tradycyjnej bułki tartej użyj do panierowania otrębów
łatwy
20 min
4

Delikatne mięso w kotlecie z piersi kurczaka  można obtoczyć tylko w posolonym, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Można także dodać do panierki odrobiny mąki i pokruszonych płatków kukurydzianych.

SKŁADNIKI

  • podwójna pierś kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy: mielony imbir, kolendra i czosnek
  • 4 łyżki mąki
  • 1 rozkłócone jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukaną pierś połóż na desce, przetnij ją wzdłuż na dwa cieńsze kotlety (jedną ręką dociskaj filet, to ułatwi zadanie). W ten sposób z jednej piersi otrzymasz dwa lub nawet trzy kotlety. Płaty mięsa powinny mieć ok. 1,5 cm grubości. Mięso tłuczemy tłuczkiem. Robimy to jednak delikatnie. Filet z kurczaka to nie twardy schab. Żeby mięso nie rozpryskiwało, można przykryć je foliowym woreczkiem.
  • Filety solimy i pieprzymy. Można też użyć innych przypraw, np. mieszanki imbiru, kolendry i czosnku. Kotlety obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy początkowo na mocno rozgrzanym tłuszczu (najlepiej masło klarowane). Następnie zmniejszamy ogień. Usmażone kotlety można włożyć na 5-10 min do piekarnika (ok. 100 st. C.).
  • Kotlety można przygotować też w wersji bez panierki. Piersi kurczaka natarte ziołami (gotowe mieszanki) smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, ok. 3-4 minut z każdej strony. Nie należy kombinować z pokrywką, bo wyjdzie kurczak duszony.
Andrzej Antosik