Kotlety z piersi kurczaka a'la schabowe
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Delikatne mięso w kotlecie z piersi kurczaka można obtoczyć tylko w posolonym, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Można także dodać do panierki odrobiny mąki i pokruszonych płatków kukurydzianych.
SKŁADNIKI
- podwójna pierś kurczaka
- sól
- pieprz
- przyprawy: mielony imbir, kolendra i czosnek
- 4 łyżki mąki
- 1 rozkłócone jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukaną pierś połóż na desce, przetnij ją wzdłuż na dwa cieńsze kotlety (jedną ręką dociskaj filet, to ułatwi zadanie). W ten sposób z jednej piersi otrzymasz dwa lub nawet trzy kotlety. Płaty mięsa powinny mieć ok. 1,5 cm grubości. Mięso tłuczemy tłuczkiem. Robimy to jednak delikatnie. Filet z kurczaka to nie twardy schab. Żeby mięso nie rozpryskiwało, można przykryć je foliowym woreczkiem.
- Filety solimy i pieprzymy. Można też użyć innych przypraw, np. mieszanki imbiru, kolendry i czosnku. Kotlety obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy początkowo na mocno rozgrzanym tłuszczu (najlepiej masło klarowane). Następnie zmniejszamy ogień. Usmażone kotlety można włożyć na 5-10 min do piekarnika (ok. 100 st. C.).
- Kotlety można przygotować też w wersji bez panierki. Piersi kurczaka natarte ziołami (gotowe mieszanki) smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, ok. 3-4 minut z każdej strony. Nie należy kombinować z pokrywką, bo wyjdzie kurczak duszony.