Kotlety siekane z piersi kurczaka: francuski przepis na filet z drobiu
2021-08-27
łatwy
30 min
4
Kotlety siekane z piersi kurczaka są soczyste, miękkie i po prostu pyszne. Rozpływają się w ustach. Takie kotlety można posiekać dość grubo, nie należy robić ich z mięsa mielonego. Siekane kotlety z piersi kurczaka to francuski sposób na dość suche mięso drobiowe. W przypadku kotletów siekanych nie można przesmażyć kurzej piersi. Tak przygotowane siekane kotlety z kurczaka można podać z surówką z marchewki oraz puree ziemniaczanym. Wypróbujcie ten przepis i podzielcie się z nami swoimi wrażeniami.
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku lub pietruszki
- 2 czubate łyżki majonezu
- 3 czubate łyżki mąki
- 2 jajka
- 100 g startego sera żółtego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- ćwierć łyżeczki granulowanego czosnku
- 3 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mięsa usunąć błonkę i ewentualne chrząstki. Pokroić na małe kawałki, a następnie posiekać dość drobno nożem. Nie polecamy siekania w malakserze, bo mięso z piersi kurczaka lub indyka jest delikatne i rozpadnie się na miazgę, a chcemy, aby kawałki mięsa były wyczuwalne.
- Cebulę posiekać drobno, dorzucić do posiekanego mięsa.
- Koperek lub pietruszkę posiekać dość drobno, dorzucić do mięsa.
- Dodać przyprawy. Wymieszać dokładnie, aby mięso wchłonęło smak przypraw. Najlepiej odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Dodać jajko, majonez i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę.
- Formować jednakowej wielkości kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Gotowe kotleciki podawać z gotowanymi ziemniakami i mizerią.
Polecamy także: Soczysta pierś z drobiu - najlepszy przepis na pieczony filet drobiowy