Kurczak: wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne [GALERIA PRZEPISOW]

Kurczak: wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne [GALERIA PRZEPISOW]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak to doskonały surowiec kulinarny, tani i pożywny

Mięso z kurczaka to inaczej mówiąc mięso drobiowe. Mięso drobiowe, a zwłaszcza mięso z fileta kurczęcego, jest najbardziej odżywczym mięsem. Mięso z kurczaka zawiera stosunkowo dużo białka, przy niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Wartość odżywcza białek mięsa drobiowego w ocenie ekspertów żywienia przewyższa inne gatunki mięs. Mięso drobiowe jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i niskotłuszczowe.

Wartość odżywcza kurczaków

Główną zaletą mięsa drobiowego jest wysoka zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajanego przez organizm białka. Jednocześnie jest to jedno z najchudszych gatunków mięsa, stąd niska wartość energetyczna kurczaka. Tłuszcz zlokalizowany jest głównie pod skórą, a nie wewnątrz mięsa, można go łatwo oddzielić. Wyjątkiem są specjalnie hodowane kastraty drobiowe: kapłon  i pularda, których mięso jest poprzerastane tłuszczem. 

W porównaniu z innymi gatunkami, mięso kurczaka wykazuje niższy udział kolagenu - niepełnowartościowego białka. 

Polecamy przepis:  Kurczak pieczony. Ile piec kurczaka?

TOP 8 najlepszych przepisów na kurczaka pieczonego w całości

Właściwości mięsa drobiowego

Mięso drobiowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzuje się wysoką zawartością cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. Związki te zwiększają zdolność organizmu do pobierania energii z pożywienia i wzmacniają układ odpornościowy.

Mięso drobiowe jest mięsem dietetycznym, zaspokajającym wymagania osób pozostających na diecie bezglutenowej oraz preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu.

Polecamy przepis: Doskonała pierś kurczaka długo marynowana

TOP 8 najlepszych przepisów na udka z kurczaka

Zastosowanie kulinarne 

Mięso drobiowe to surowiec uniwersalny i łatwy do przyrządzenia. Drób jest znakomity nieomal w każdej postaci: pieczony, duszony, gotowany, smażony; na zimno i na gorąco; na słodko i pikantny. Trudno sobie chyba wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Mięso kurcząt jest smaczne i ma bardzo delikatną strukturę. Dodajmy na koniec, że dania z mięsa kurcząt są po prostu tanie.

Polecamy przepisy: 

Udka kurczaka pieczone z miodem i musztardą  Pałki kurczaka pieczone w boczku  Klopsiki z kurczak: jak zrobić?  Terrina z kurczaka, przepis na pasztet domowy

TOP 8 najlepszych przepisów na pierś kurczaka

Ocena: 4