Mrożenie rabarbaru krok po kroku - sprawdzone rady, jak mrozić rabarbar
Sezon na rabarbar szybko się kończy, jeśli jednak chcemy cieszyć się rabarbarowym kompotem czy przetworami, możemy go zamrozić. Radzimy, jak zamrozić rabarbar krok po kroku, aby po kilku miesiącach nadal smakował tak samo, jak latem.
Rabarbar w formie kompotów, przetworów i jako dodatek do wypieków wraca do łask. Jedzenie surowego rabarbaru nie jest zalecane z powodu zawartości kwasu szczawiowego, który nie jest trawiony przez organizm i fatalnie wpływa na zęby i kości. Jednak po obróbce cieplnej w rabarbarze zostają tylko cenne witaminy i minerały oraz antyrakowe polifenole.
Jak zamrozić rabarbar?
Rabarbar myjemy, usuwamy liście i obieramy skórkę;
Kroimy rabarbar na kawałki;
Blanszujemy – kawałki rabarbaru na metalowym sitku wkładamy na kilkadziesiąt sekund do wrzątku, a następnie do lodowatej wody;
Czekamy, aż woda obcieknie. Następnie pakujemy rabarbar do woreczków i wkładamy do zamrażarki.