Przepyszne sznycle z piersi kurczaka z masłem szałwiowym: przepis na szybki obiad

2021-03-29
Przepyszne sznycle z piersi kurczaka z masłem szałwiowym: przepis na szybki obiad
Autor: Shutterstock Aromatyczne piersi kurczaka idealne na obiad
łatwy
30 min
4

Przepyszne sznycle z piersi kurczaka z masłem szałwiowym to łatwy przepis na elegancki obiad. Piersi kurczaka z masłem szałwiowym przygotowuje się szybko, a efekt jest niesamowity. Pyszne mięso o ciekawym smaku zachwyci każdego. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka, czyli 2 filety
  • sól i pieprz do przyprawienia mięsa
  • olej do smażenia
  • pół szklanki mąki do panierowania
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka świeżych listków szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków szałwii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi przekrój na pół, tak aby powstały z każdej 2 grube sznycle. Następnie okryj je folią spożywczą i zbij tłuczkiem do mięsa wyrównując ich grubość na około 1,5 cm. Oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 20 minut.
  • Sznycle panieruj w mace i smaż na niewielkiej ilości gorącego tłuszczu po 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i zachowaj.
  • Na patelnię dodaj masło i listki szałwii. Smaż do chwili, gdy listki zbrązowieją. Usuń listki.
  • Dodaj drobno posiekaną cebulę i tymianek, smaż do zeszklenia cebuli.
  • Dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze 30 sekund.
  • Sznycle podawaj polane masłem szałwiowym i udekorowane świeżymi listkami szałwii oraz plasterkami cytryny.