Przepyszne sznycle z piersi kurczaka z masłem szałwiowym: przepis na szybki obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepyszne sznycle z piersi kurczaka z masłem szałwiowym to łatwy przepis na elegancki obiad. Piersi kurczaka z masłem szałwiowym przygotowuje się szybko, a efekt jest niesamowity. Pyszne mięso o ciekawym smaku zachwyci każdego.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka, czyli 2 filety
- sól i pieprz do przyprawienia mięsa
- olej do smażenia
- pół szklanki mąki do panierowania
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka świeżych listków szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka listków szałwii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi przekrój na pół, tak aby powstały z każdej 2 grube sznycle. Następnie okryj je folią spożywczą i zbij tłuczkiem do mięsa wyrównując ich grubość na około 1,5 cm. Oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 20 minut.
- Sznycle panieruj w mace i smaż na niewielkiej ilości gorącego tłuszczu po 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i zachowaj.
- Na patelnię dodaj masło i listki szałwii. Smaż do chwili, gdy listki zbrązowieją. Usuń listki.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę i tymianek, smaż do zeszklenia cebuli.
- Dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze 30 sekund.
- Sznycle podawaj polane masłem szałwiowym i udekorowane świeżymi listkami szałwii oraz plasterkami cytryny.