Panierowane kotlety z piersi kurczaka pieczone pod pomidorowym sosem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Panierowane kotlety z piersi kurczaka uwielbiamy wszyscy. Dzięki pieczeniu w panierce kotlety są jeszcze bardziej soczyste. Można to danie urozmaicić i zapiec drobiowe a la schabowe pod pomidorowym sosem z serem mozzarella.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka
- 1 jajko i 1 łyżka wody, zmiksowane
- 0,75 szklanki bułki tartej
- 0,5 szklanki parmezanu startego
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka czosnku liofilizowanego, sproszkowanego
- 1 szklanka gotowego sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1,5 szklanki startej mozzarelli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdą pierś kurczaka przeciąć poziomo na 2 plastry. Plaster piersi kurczaka okryć folią spożywczą i zbić tłuczkiem na równy kotlety. Oprószyć solą i pieprzem.
- Rozkłócić jajko z wodą. W drugiej misce wymieszać tartą bułkę, starty parmezan, natkę pietruszki, oregano i czosnek.
- Kotlety panierować w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i dodatków.
- Kotlety ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 15 minut.
- Wysunąć blachę, kotlety przewrócić na druga stronę, każdy polać porcją sosu pomidorowego i posypać tartą mazzarellą. Zapiekać jeszcze 2-4 minut lub chwili, gdy ser się stopi i zrumieni.