Panierowane kotlety z piersi kurczaka pieczone pod pomidorowym sosem

2021-03-29
Panierowane kotlety z piersi kurczaka zapieczone pod pomidorowym sosem
Autor: Shutterstock Pieczone kotlety z piersi kurczaka podajemy z makaronem
łatwy
30 min
4

Panierowane kotlety z piersi kurczaka uwielbiamy wszyscy. Dzięki pieczeniu w panierce kotlety są jeszcze bardziej soczyste. Można to danie urozmaicić i zapiec drobiowe a la schabowe pod pomidorowym sosem z serem mozzarella. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 jajko i 1 łyżka wody, zmiksowane
  • 0,75 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki parmezanu startego
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czosnku liofilizowanego, sproszkowanego
  • 1 szklanka gotowego sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1,5 szklanki startej mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdą pierś kurczaka przeciąć poziomo na 2 plastry. Plaster piersi kurczaka okryć folią spożywczą i zbić tłuczkiem na równy kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. 
  • Rozkłócić jajko z wodą. W drugiej misce wymieszać tartą bułkę, starty parmezan, natkę pietruszki, oregano i czosnek. 
  • Kotlety panierować w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i dodatków.
  • Kotlety ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 15 minut.
  • Wysunąć blachę, kotlety przewrócić na druga stronę, każdy polać porcją sosu pomidorowego i posypać tartą mazzarellą. Zapiekać jeszcze 2-4 minut lub chwili, gdy ser się stopi i zrumieni.