Aromatyczne piersi z kurczaka z pieczarkami, żółtym serem i ziołami
2021-10-21
łatwy
30 min
4
Aromatyczne piersi z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i ziołami - łatwy sposób na pyszne piersi z kurczaka, idealne na rodzinny obiad. Soczyste, pełne smaku, ze smakowitymi dodatkami - piersi z kurczaka nabierają nowego wyrazu.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 200 g pieczarek
- mała marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka ulubionych ziół - bazylii, oregano, tymianku lub czarnuszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi podzielić na cieńsze plastry, przyprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką solą i pieprzem. Polać olejem rzepakowym i dokładnie wymieszać.
- Odstawić do lodówki na co najmniej 30 min, albo dłużej, można i na całą noc.
- Obierać pieczarki, pokroić w plasterki, marchewkę pokroić w drobną kostkę (można użyć pokrojonej mrożonej marchewki) i dusić na maśle z drobno pokrojoną cebulą, przyprawić solą i pieprzem.
- Piersi ułożyć w naczyniu, w którym będziemy je zapiekać , podpiec w piekarniku przez 10 min w temperaturze 200 stopni.
- Wyjąć z piekarnika, każdą pierś posmarować majonezem, ułożyć uduszone pieczarki z warzywami, posypać serem żółtym i ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30 min.
- Podajemy posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne