Aromatyczne piersi z kurczaka z pieczarkami, żółtym serem i ziołami

2021-10-21
Aromatyczne piersi z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i ziołami
Autor: Shutterstock Piersi z kurczaka zapiekane z aromatycznymi dodatkami to nowy pomysł na pyszne i łatwe do przygotowania danie.
łatwy
30 min
4

Aromatyczne piersi z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i ziołami - łatwy sposób na pyszne piersi z kurczaka, idealne na rodzinny obiad. Soczyste, pełne smaku, ze smakowitymi dodatkami - piersi z kurczaka nabierają nowego wyrazu.

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • ​mała marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka ulubionych  ziół - bazylii, oregano, tymianku lub czarnuszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ​1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi podzielić na cieńsze plastry, przyprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką solą i pieprzem. Polać olejem rzepakowym i dokładnie wymieszać.
  • Odstawić do lodówki na co najmniej 30 min, albo dłużej, można i na całą noc.
  • Obierać pieczarki, pokroić w plasterki, marchewkę pokroić w drobną kostkę (można użyć pokrojonej mrożonej marchewki) i dusić na maśle z drobno pokrojoną cebulą, przyprawić solą i pieprzem.
  • Piersi ułożyć w naczyniu, w którym będziemy je zapiekać , podpiec w piekarniku przez 10 min w temperaturze 200 stopni.
  • Wyjąć z piekarnika, każdą pierś posmarować majonezem, ułożyć uduszone pieczarki z warzywami, posypać serem żółtym i ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30 min.
  • Podajemy posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne