Piersi kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem

Piersi kurczaka w sosie śmietanowym
Autor: Shutterstock Piersi kurczaka w sosie śmietanowym to świetne danie obiadowe na szybko
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Piersi kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym to pyszne danie niezwykle proste w przygotowaniu. I bardzo szybkie. Filet z piersi kurczaka ma tę zaletę, że można go szybko przygotować. Jeśli będziecie postępować zgodnie z instrukcją krok po kroku, to mięso będzie mięciutkie i soczyste. To danie ma jedną wielką zaletę - szybko znika z talerzy!

SKŁADNIKI

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki tłuszczu, najlepiej jednak klarowanego masła
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka przekroić w poprzek włókien po skosie w zgrabne plasterki grubości 1,5 cm. 
  • Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Następnie dodać plastry piersi kurczaka i smażyć z obu stron do chwili, gdy białko na powierzchni mięsa zetnie się i zbieleje.
  • Wlać śmietanę, przykryć pokrywką i dusić 10-12 minut. 
  • Na koniec posolić i popieprzyć do smaku.
  • Dodać posiekany koperek, zamieszać i podawać z ryżem, kasza lub gotowanymi ziemniakami. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej