Ta polędwiczka robi furorę w Boże Narodzenie. Wystarczy jeden dodatek ze słoiczka

2025-12-03 13:24

Jakie mięso upiec na Boże Narodzenie? W tym roku warto skorzystać z przepisu na miękką i soczystą polędwiczkę wieprzową z dodatkiem musztardy francuskiej z piekarnika. Idealnie sprawdzi się w czasie świąt Bożego Narodzenia. Zachwyci smakiem i aromatem całą rodzinę. Oto niebanalny, ale łatwy przepis na świąteczną polędwiczkę wieprzową z musztardą.

polędwiczka wieprzowa w musztardzie

i

Autor: Timolina/ Shutterstock Taką polędwiczkę podaj w Boże Narodzenie. Jej smak podkręca ten popularny sos.
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Jaka musztarda do polędwicy wieprzowej?

W tym prostym przepisie na świąteczną polędwiczkę wieprzową z piekarnika wykorzystuje się niedrogi i popularny produkt ze słoiczka. Sekretem smaku jest musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy. To właśnie ona sprawia, że pieczona polędwiczka jest tak dobra.

Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy charakteryzuje się delikatnym smakiem i ciekawą teksturą. Ziarna gorczycy dodają chrupkości i sprawiają, że polędwiczka wieprzowa z piekarnika prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Wybierając musztardę francuską, należy zwrócić uwagę na jej skład. Nie powinna zawierać sztucznych dodatków i konserwantów. Najlepiej wybierać musztardę francuską z naturalnych składników.

Jak zrobić polędwiczkę wieprzową z musztardą?

Przepis na miękką i soczystą polędwiczkę z musztardą francuską pieczoną w piekarniku nie jest skomplikowany. To doskonała receptura na mięso pieczone na Boże Narodzenie. Lista składników jest krótka i obejmuje łatwo dostępne produkty, które można kupić w wielu sklepach. Zaletą tego przepisu jest czas przygotowania. To tylko kilka minut, ale zanim polędwiczka trafi do pieca, powinna spędzić w marynacie przynajmniej dwie godziny.

Jak więc upiec polędwiczkę wieprzową w musztardzie? Z tym przepisem jest to łatwe, a świąteczne danie zawsze się udaje. Polędwiczkę piecze się w folii aluminiowej, dzięki której mięso pozostaje soczyste, miękkie i dosłownie rozpływa się w ustach.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do mięsa
  • 2. krok – zamarynowanie polędwiczki
  • 3. krok – posmarowanie polędwiczki musztardą francuską
  • 4. krok – zawinięcia mięsa w folię aluminiową
  • 5. krok – upieczenie polędwiczki w musztardzie w piekarniku

Jak podawać polędwiczkę wieprzową z musztardą?

Miękka i soczysta polędwiczka wieprzowa, której smak podkręca musztarda francuska, to propozycja na jedno z dań na święta Bożego Narodzenia. Tak przyrządzone mięso można podawać i na ciepło, i na zimno. To pomysł na świąteczny obiad. Z dodatkiem ziemniaczanego purèe czy warzyw na ciepło smakuje jak z restauracji. Polędwiczka w musztardzie podana na zimno dobrze komponuje się z chrzanem, ćwikłą czy żurawiną. Pasuje do niej także borówka do mięs.

SKŁADNIKI

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Wymieszać.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć błonki oraz tłuszcz.
  • Mięso włożyć do marynaty i dokładnie natrzeć nią polędwiczkę. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub dłużej.
  • Polędwiczkę przełożyć na folię aluminiową. Wierzch posmarować musztardą francuską i mięso zawinąć w folię. Przełożyć do formy do zapiekania.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, a następnie ostrożnie odwinąć z folii aluminiowej.
  • Pokroić w plastry i ułożyć na półmisku.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu na święta Bożego Narodzenia.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...