Ta polędwiczka robi furorę w Boże Narodzenie. Wystarczy jeden dodatek ze słoiczka
Jakie mięso upiec na Boże Narodzenie? W tym roku warto skorzystać z przepisu na miękką i soczystą polędwiczkę wieprzową z dodatkiem musztardy francuskiej z piekarnika. Idealnie sprawdzi się w czasie świąt Bożego Narodzenia. Zachwyci smakiem i aromatem całą rodzinę. Oto niebanalny, ale łatwy przepis na świąteczną polędwiczkę wieprzową z musztardą.
i
Dieta bezglutenowa
Jaka musztarda do polędwicy wieprzowej?
W tym prostym przepisie na świąteczną polędwiczkę wieprzową z piekarnika wykorzystuje się niedrogi i popularny produkt ze słoiczka. Sekretem smaku jest musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy. To właśnie ona sprawia, że pieczona polędwiczka jest tak dobra.
Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy charakteryzuje się delikatnym smakiem i ciekawą teksturą. Ziarna gorczycy dodają chrupkości i sprawiają, że polędwiczka wieprzowa z piekarnika prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Wybierając musztardę francuską, należy zwrócić uwagę na jej skład. Nie powinna zawierać sztucznych dodatków i konserwantów. Najlepiej wybierać musztardę francuską z naturalnych składników.
Jak zrobić polędwiczkę wieprzową z musztardą?
Przepis na miękką i soczystą polędwiczkę z musztardą francuską pieczoną w piekarniku nie jest skomplikowany. To doskonała receptura na mięso pieczone na Boże Narodzenie. Lista składników jest krótka i obejmuje łatwo dostępne produkty, które można kupić w wielu sklepach. Zaletą tego przepisu jest czas przygotowania. To tylko kilka minut, ale zanim polędwiczka trafi do pieca, powinna spędzić w marynacie przynajmniej dwie godziny.
Jak więc upiec polędwiczkę wieprzową w musztardzie? Z tym przepisem jest to łatwe, a świąteczne danie zawsze się udaje. Polędwiczkę piecze się w folii aluminiowej, dzięki której mięso pozostaje soczyste, miękkie i dosłownie rozpływa się w ustach.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do mięsa
- 2. krok – zamarynowanie polędwiczki
- 3. krok – posmarowanie polędwiczki musztardą francuską
- 4. krok – zawinięcia mięsa w folię aluminiową
- 5. krok – upieczenie polędwiczki w musztardzie w piekarniku
Jak podawać polędwiczkę wieprzową z musztardą?
Miękka i soczysta polędwiczka wieprzowa, której smak podkręca musztarda francuska, to propozycja na jedno z dań na święta Bożego Narodzenia. Tak przyrządzone mięso można podawać i na ciepło, i na zimno. To pomysł na świąteczny obiad. Z dodatkiem ziemniaczanego purèe czy warzyw na ciepło smakuje jak z restauracji. Polędwiczka w musztardzie podana na zimno dobrze komponuje się z chrzanem, ćwikłą czy żurawiną. Pasuje do niej także borówka do mięs.
SKŁADNIKI
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Wymieszać.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć błonki oraz tłuszcz.
- Mięso włożyć do marynaty i dokładnie natrzeć nią polędwiczkę. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub dłużej.
- Polędwiczkę przełożyć na folię aluminiową. Wierzch posmarować musztardą francuską i mięso zawinąć w folię. Przełożyć do formy do zapiekania.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, a następnie ostrożnie odwinąć z folii aluminiowej.
- Pokroić w plastry i ułożyć na półmisku.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu na święta Bożego Narodzenia.