Kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej panierce: przepis na soczyste sznycle

2021-03-29
Kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej panierce: przepis na soczyste sznycle
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej panierce pysznie smakują
łatwy
30 min
4

Kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej panierce to świetny przepis na soczyste sznycle. Mięso z piersi kurczaka jest dość suche i należy zadbać, aby zamknąć jego soki we wnętrzu kotleta. Marynowanie w jogurcie o lekko kwaśnym odczynie czyni mięso smaczniejszym. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ubezpieczenie OC/AC możesz kupić taniej! Sprawdź zniżki na Link4 kody rabatowe.

SKŁADNIKI

  • 6 kotletów z piersi kurczaka lub 1 podwójna pierś kurza
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli nie mamy gotowych kotletów, to pokroić pierś z kurczaka na sznycle.
  • Sznycle z piersi kurczaka przykryć folią spożywczą i lekko zbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta, aby wyrównać ich grubość. 
  • Jajko wybić do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać jogurt i przyprawy. Ponownie wymieszać. 
  • Kotlety przełożyć do mieszaniny jajka i jogurtu, dokładnie pokryć kotlety marynatą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Kotlety wyjąć na pół godziny przed smażeniem z lodówki. 
  • Sznycle z piersi panierować w mące i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.