Kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej panierce: przepis na soczyste sznycle
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety z piersi kurczaka w jogurtowej panierce to świetny przepis na soczyste sznycle. Mięso z piersi kurczaka jest dość suche i należy zadbać, aby zamknąć jego soki we wnętrzu kotleta. Marynowanie w jogurcie o lekko kwaśnym odczynie czyni mięso smaczniejszym.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Ubezpieczenie OC/AC możesz kupić taniej! Sprawdź zniżki na Link4 kody rabatowe.
SKŁADNIKI
- 6 kotletów z piersi kurczaka lub 1 podwójna pierś kurza
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli nie mamy gotowych kotletów, to pokroić pierś z kurczaka na sznycle.
- Sznycle z piersi kurczaka przykryć folią spożywczą i lekko zbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta, aby wyrównać ich grubość.
- Jajko wybić do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać jogurt i przyprawy. Ponownie wymieszać.
- Kotlety przełożyć do mieszaniny jajka i jogurtu, dokładnie pokryć kotlety marynatą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Kotlety wyjąć na pół godziny przed smażeniem z lodówki.
- Sznycle z piersi panierować w mące i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.