Soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie z piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Soczyste kotlety z piersi kurczaka w marynacie majonezowej to świetny pomysł na obiad. Wielką zaleta jest upieczenie kotletów w piekarniku, dzięki czemu od razu mamy mnóstwo kotletów bez stania przy patelni. Kotlety z filetu drobiowego z piekarnika są smaczne i sycące!
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kurczaka
- 40 g miodu
- 30 g musztardy
- 3-5 ząbków czosnku
- 50 g majonezu
- sól do smaku
- słodka papryka do smaku
- ostra papryka do smaku
- 30 ml oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować marynatę mieszając miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, przyprawy i olej.
- Pierś z kurczaka pokroić na 2-3 sznycle. Następnie przykryć folią spożywczą i zbić tłuczkiem, aby wyrównać grubość.
- Sznycle włożyć do marynaty i wymieszać, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- Zamarynowane sznycle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać pozostałą marynatą.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 40 minut.
- Podawać z gotowanymi warzywami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne