Rosoły i buliony

Warzy się długo, a smaki i aromaty łączą się w piękną kompozycję - polski rosół. Najczęściej pojawia się jako rosół z kury lub wołowy. Z kolei buliony stanowią podstawę wielu dań - od zup przez risotto aż po smażone mięsa. Esencjonalny, wyrazisty rosół czy bulion musi być przygotowany na podstawie dobrej receptury.

Rosoły i buliony

Rosoły i buliony wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Bulion warzywny

Bulion warzywny

Bulion warzywny to podstawa wszelkich zup. Gotowany jest pod każdą szerokością geograficzną. Wybornie smakuje z lanymi kluskami, makaronem lub kaszą manną. Jest również bazą wszelkich zup jarzynowych. Wzbogaci smak zupy z zielonego groszku, kalafiorowej, a nawet pieczarkowej. Przepis pochodzi z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianna Ewy Stawskiej (matki i córki).

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rosół z kluskami z parmezanu według Magdy Gessler [WIDEO + QUIZ]

Rosół z kluskami z parmezanu według Magdy Gessler [WIDEO + QUIZ]

Gdy Magda Gessler zawitała w „Złotej kurze” w Elblągu powitano ją okrzykiem „Śniłam o pani!”. A później dodano, że również o Matce Boskiej. Jak się jednak okazuje Magda Gessler niczym cudotwórczyni pomogła właścicielom uwierzyć w siebie i „Złotą kurę” zamienić w „Złote jajo” przynoszące wreszcie dochody. Zanana restauratorka olśniła wszystkich przepisem na aromatyczny rosół z kluskami z parmezanu. Także ty wypróbuj przepis na aromatyczny rosół z wyrazistymi kluseczkami we włoskim stylu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zupa hiszpańska z na rosole - z bakaliami i pomidorami

Zupa hiszpańska z na rosole - z bakaliami i pomidorami

Ten przepis może się wydawać nieco specyficzny. Niby pomidorówka, ale z jabłkiem i bakaliami. Wbrew pozorom, to wszystko do siebie pasuje i do tego znakomicie smakuje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zupa ze smardzami - przepis na pyszną zupę grzybową

Zupa ze smardzami - przepis na pyszną zupę grzybową

Jeśli lubicie grzybowe zupy, ta z pewnością Was zachwyci. Aromatyczne, o lekko dymnym smaku smardze sprawiają, że zupa z nich może rywalizować o palmę pierwszeństwa nawet z borowikową. Sprawdź, jak zrobić pyszną zupę ze smardzami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole

Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole

Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole to szybki sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia. Przygotowuje się ją szybko, jest smaczna i pożywna. Podpowiadamy, jak zrobić szybką pomidorówkę na niedzielnym rosole. Polecamy także: Zupa pomidorowa w 3 minuty: przepis na szybką pomidorową, Tajemnica idealnej zupy pomidorowej z ryżem, Zupa pomidorowa na oliwie, Krem pomidorowy z parmezanem,  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny

Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny

Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny to tradycyjne danie kuchni bawarskiej.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bulion warzywny z lanymi kluskami

Bulion warzywny z lanymi kluskami

Delikatny bulion warzywny, z pewnością nie zaszkodzi naszym żołądkom.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krem z buraka z twarogiem i dymką

Krem z buraka z twarogiem i dymką

Aksamitny krem z buraka, kwaskowy twaróg i ostra dymka tworzą połączenie, które na długo zapada w pamięć. Taka zupa, jest pyszna, zdrowa i ma niewiele kalorii, więc bez obaw można sięgnąć po dokładkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Domowy rosół z młodą włoszczyzną

Domowy rosół z młodą włoszczyzną. Przepis na aromatyczną zupę [QUIZ]

Młoda włoszczyzna jest bardzo aromatyczna i nie trzeba jej tak długo gotować jak starej, żeby wydobyć z niej smak. Wręcz przeciwnie - im cieńsze marchewki i pietruszki - tym krócej powinniśmy je gotować. Zobacz jak zrobić pyszny rosół drobiowy na młodej włoszczyźnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa krem z porów: przepis na danie rozgrzewające

Zupa krem z porów: przepis na danie rozgrzewające

Zupa krem z porów z dodatkiem warzyw, dzięki imbirowi wzmocni układ odpornościowy, rozgrzeje, a także doda sił. Zupa to podstawa zimowego posiłku, a więc starajmy się, żeby pojawiała się w codziennym jadłospisie. Zimową porą bardzo często przeziębiamy się i jesteśmy bardziej podatni na wszelkiego rodzaju wirusy, dlatego najlepiej wprowadzić do naszej kuchni naturalne składniki, które pomogą zwalczyć te dolegliwości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 4