Rosół orientalny z kolendrą i imbirem

2021-03-31
mat. pras. Kurczak Zagrodowy
Rosół orientalny z kolendrą i imbirem
Autor: mat. pras. Kurczak Zagrodowy Rosół orientalny z kolendrą i imbirem
łatwy
60 min
4

Wypróbuj przepis na orientalny rosół z imbirem, który rozgrzeje cię w chłodne dni. Dorzuć do niego kawałki kurczaka i dodaj dużo makaronu, a zyskasz treściwy i sycący obiad.

SKŁADNIKI

  • 1 Kurczak Zagrodowy
  • Pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)
  • Kawałek imbiru
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 1 papryczka chili
  • Oliwa
  • Łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 ostrej papryki w proszku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą.

    Wodę zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić).

    Piersi pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami i ostudzonymi częściami nóg umieścić w misce. Dodać oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie obtoczyć w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

    Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy).

    Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry.

    Upieczonego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.

mat. pras. Kurczak Zagrodowy