Rosół orientalny z kolendrą i imbirem
Wypróbuj przepis na orientalny rosół z imbirem, który rozgrzeje cię w chłodne dni. Dorzuć do niego kawałki kurczaka i dodaj dużo makaronu, a zyskasz treściwy i sycący obiad.
SKŁADNIKI
- 1 Kurczak Zagrodowy
- Pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)
- Kawałek imbiru
- Pęczek świeżej kolendry
- Opakowanie makaronu ryżowego wstążki
- 1 papryczka chili
- Oliwa
- Łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/2 ostrej papryki w proszku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3-4 łyżki tartej bułki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą.
Wodę zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić).
Piersi pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami i ostudzonymi częściami nóg umieścić w misce. Dodać oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie obtoczyć w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy).
Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry.
Upieczonego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.